Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  01.02.2004 12:42:02

Významné ekonomické události týdne od 26. ledna do 1. února



V týdnu od 26. ledna do 1. února se v ekonomice staly tyto důležité události:

Mnohem blíže než PPF má k majoritnímu podílu ve společnosti CET 21 podle svého vyjádření bývalý generální ředitel TV Nova Vladimír Železný. "Nemám však zájem na tom, rozbouřit situaci okolo TV Nova," uvedl s tím, že jednání s PPF o vypořádání jeho 60procentního podílu v CET 21 jsou teprve na samém začátku.

Jednání s bývalým generálním ředitelem TV Nova Vladimírem Železným o vypořádání 60procentního podílu ve společnosti CET 21 popírá PPF. Jak ČIA řekl mluvčí skupiny Ivan Lackovič, PPF se proti rozhodnutí městského soudu, podle kterého jsou všechny smlouvy v této kauze uzavřené po 20. květnu 2002 neplatné, a Železnému tak mimo jiné patří i 60 procent CET 21, odvolala.

Uhrazení celého závazku státu vůči České konsolidační agentuře (ČKA) zvažuje v letošním roce ministr financí Bohuslav Sobotka. Stát totiž ručí za neuhrazené ztráty ČKA, které ke konci roku 2003 dosáhly výše 81 miliard korun. Uvedl to týdeník Euro.

Propojení nejrůznějších typů softwaru a hardwaru na té nejvyšší možné úrovni je podle šéfa společnosti Microsoft Billa Gatese výzvou pro následujících deset let. Gates to řekl při své návštěvě Prahy na konferenci o bezpečnosti Microsoft Security Summit.

Zařazení stravovacích služeb do základní sazby daně z přidané hodnoty není podle českých podnikatelů v pohostinství definitivní. Přestože si ČR nevyjednala v přístupových smlouvách výjimku na jejich zařazení do snížené sazby, není podle nich ještě nic ztraceno. Informovala o tom prezidentka sdružení podnikatelů v cestovním ruchu HO. RE. KA Mirka Luprichová.

Veřejné rozpočty by měly v loňském roce skončit v deficitu 134,2 miliardy korun. To představuje zhruba 5,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) České republiky. Vyplývá to z lednové makroekonomické prognózy ministerstva financí. Ještě v říjnu 2003 ministerstvo čekalo deficit o 50 miliardy vyšší, díky lepšímu výsledku státního rozpočtu a některých státních organizací bude schodek patrně nižší.

Průměrná míra inflace by měla v letošním roce dosáhnout 3,1 procenta. Ve srovnání s předchozí predikcí z října 2003 zvýšilo ministerstvo financí svůj odhad o půl procentního bodu. Hlavní příčinou vyšší prognózy inflace je přesun DPH u cen veřejného stravování ze snížené do základní sazby. Vyplývá to z lednové makroekonomické prognózy, kterou zveřejnilo ministerstvo financí.

Novelu zákona o zemědělství parlamentu vrátil prezident republiky Václav Klaus. Jak ČIA informoval vedoucí tiskového oddělení prezidentovy kanceláře Petr Hájek, prezident za důvod k odmítnutí označil požadavky na bezúhonnost a odbornou kvalifikaci zemědělského podnikatele, kterou novela do zákona zakotvuje. "Podmínky bezúhonnosti jsou zbytečné a znamenají omezení vstupu do odvětví," konstatoval Klaus.

Horní komora parlamentu nepodpořila návrh poslance Jaromíra Schlinga, aby na dolní toky Vltavy a Labe neplatil zákon o ochraně přírody. Přijetí tohoto návrhu by přitom dalo zelenou chystané výstavbě jezů na Labi mezi Ústím nad Labem a česko-německou hranicí. Senátoři vrátili novelu zákona o vnitrozemské plavbě zpět do Poslanecké sněmovny s tím, že navrhují vypuštění Schlingova návrhu.

Poslanci ODS navrhují, aby se doba zápisu do obchodních rejstříků zkrátila z dnešních až několika měsíců na pět dní. Vyplývá to z návrhu novelizace příslušného zákona, který ČIA poskytl stínový ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil.

Zavést pevné lhůty rejstříkového řízení chce v připravované novele Občanského právního řádu ministerstvo spravedlnosti. "Lhůtu pro zápis společnosti do obchodního rejstříku musíme ještě posoudit, ale podle mě by neměla být delší než 15 dnů," uvedl v pořadu Interview BBC ministr spravedlnosti Karel Čermák.

Integrované povolení pro stavbu cementárny ve Štramberku vydal v těchto dnech Krajský úřad v Ostravě. "Integrované povolení musí nabýt právní moci, poté může stavební úřad zahájit stavební řízení," řekl ČIA vedoucí oddělení ochrany ovzduší referátu životního prostřední Milan Machač. Termín nabytí právní však zatím nelze určit, neboť záleží na odvolání účastníků řízení.

Koncesionářské poplatky za rozhlas a televizi by měli platit všechny domácnosti bez ohledu na to, zda televizi či rozhlas vlastní. S tímto návrhem přišli zákonodárci ODS. "Zároveň by přijetí tohoto návrhu znamenalo, že by se současná výše poplatků nezměnila," řekl ČIA předseda výboru Walter Bartoš z ODS.

Rozvíjet spolupráci v různých oborech a zvýšit podíl svých investic v České republice chce v nejbližších letech Finsko. Podíl této skandinávské země na zahraničních investicích v České republice činí v současnosti zhruba jedno procento. ČIA to řekl velvyslanec Finska v Praze Jorma Inki během návštěvy Ústí nad Labem.

Veřejnou soutěž na prodej 53,73 procenta akcií ústecké chemičky Spolchemie vyhlásila Česká finanční, dceřiná společnost České konsolidační agentury (ČKA). Vítěz soutěže Česká finanční vybere podle nabídnuté ceny za akcie a podle plánu na vyřešení sporu se společností Fores. ČIA to sdělil tiskový mluvčí ČKA Jiří Pekárek.

Odklad pro zavedení dalších spotřebních daní v nových členských zemích unie schválila Evropská komise. ČR tak bude moci zdanit spotřebu elektřiny, zemního plynu a uhlí až od počátku roku 2008. Oznámila to Evropská komise. Návrh musí ještě jednomyslně odsouhlasit Rada ministrů EU.

Středeční jednání mezi zástupci železničních odborů a vedením Českých drah (ČD) o tempu propouštění železničářů v letošním roce skončilo bez konkrétního závěru. Obě strany se pouze dohodly, že budou znovu jednat 25. února. ČIA to potvrdil šéf Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek.

Nutnost zapracovat do českého právního řádu směrnice Evropské unie stála u zrodu tří novel zákonů, které vypracovalo ministerstvo životního prostředí (MŽP). Novely zákona o ovzduší, o obalech a o posuzování vlivů na životní prostředí schválil Senát a nyní je čeká posouzení prezidentem republiky Václavem Klausem. ČIA to potvrdila mluvčí MŽP Karolina Šůlová.

Zvýšení úrokových sazeb České národní banky (ČNB) v druhém pololetí letošního roku předpokládá guvernér banky Zdeněk Tůma. "Zvýšení sazeb nebude nic dramatického, ale nechci mu ani dávat přívlastek malý," uvedl Tůma.

Objemu 76,66 miliardy kilowatthodin (kWh) dosáhla v loňském roce čistá výroba elektrické energie v České republice. Oproti roku 2002 výroba narostla o 8,9 procenta. Čistá domácí spotřeba se zvýšila o dvě procenta na 54,8 miliardy kWh, vývoz narostl o 26 procent na 26,3 miliardy kWh. Dovoz se zvýšil o šest procent na necelých 10,1 miliardy kWh. Oznámil to Energetický regulační úřad.

Ztrátu 18,17 miliardy korun vykázala za loňský rok Česká národní banka (ČNB). Za poslední dekádu se ztráta centrální banky zvýšila o 3,18 miliardy. Kumulovaná ztráta z předchozích let dosahuje dalších téměř 54 miliard korun. Bilanční suma ČNB činila na konci poslední prosincové dekády 761,83 miliardy korun, oproti předchozí dekádě poklesla o 18,03 miliardy. O vývoji bilance ČIA informoval tiskový odbor ČNB.

Privatizace Severočeských dolů (SD) a Sokolovské uhelné (SU) se na pořad jednání vlády dostane do tří týdnů. "Nyní stále probíhají jednání mezi ministerstvem průmyslu a ministerstvem financí, upravujeme poslední detaily," uvedl ministr průmysl a obchodu Milan Urban.

Celkem šesti ze zhruba sta potravinářských provozů v ČR nepovolila inspekce Evropské komise z Bruselu další výrobu. V rozhovoru pro ČIA to uvedl tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben. Podrobnosti o uzavřených provozech zatím SVS nesdělila.

Schválení Státní energetické koncepce (SEK) do konce února předpokládá ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. "Existují pouze dvě výhrady ze strany ministerstva životního prostředí. Věřím, že koncepce bude schválena v podobě předložené ministerstvem průmyslu a obchodu," řekl Urban.

Rychlejší odepisování strojů, moderních technologií či investic do vzdělání, vědy a výzkumu připravuje vláda. Zmíněné položky by mohly společnosti započíst do nákladů za pouhé dva roky. "Opatření ušetří podnikům na dani z příjmu 15 miliard korun za rok," uvedl ministr průmysl a obchodu Milan Urban.



-joh-, -td-



Copyright 2004 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688