Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  11.01.2004 12:09:03

Nejvýznamnější ekonomické události týdne od 5. do 11. ledna



V týdnu od 5. do 11. ledna se v ekonomice staly tyto nejvýznamnější události:

Schodkem 109,1 miliardy korun skončilo loňské hospodaření České republiky. Celkové příjmy státního rozpočtu dosáhly 699,6 miliardy korun, výdaje činily 808,7 miliardy. Závěrečný schodek rozpočtu byl o 22,7 miliardy korun nižší než deficit předpokládaný na základě upraveného rozpočtu, oproti původně plánovanému deficitu byl nižší o 2,2 miliardy.

Celkem 16 miliard korun mají do státní pokladny přinést chystané daňové úpravy. Místo dvou sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) mají být od roku 2005 sazby tři, přičemž třetí sazba bude na úrovni 10 až 14 procent. Dvaadvacetiprocentní daň lehce klesne na zhruba 20 procent. Pro Mladou frontu Dnes to uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Zavedení třetí sazby daně z přidané hodnoty, kam by spadala nabídka připojení k internetu a některé další služby, podporuje premiér Vladimír Špidla. Sbližování sazeb DPH naopak premiér odmítá, zejména u potravin má být podle jeho vyjádření ponechána pětiprocentní sazba. "Třetí sazba by se mohla pohybovat okolo deseti procent," řekl ČIA Špidla.

Míra nezaměstnanosti v České republice na konci loňského roku činila 10,3 procenta. Před rokem byla nezaměstnanost na úrovni 9,8 procenta. ČIA o tom informoval tiskový odbor ministerstva práce a sociálních věcí. Celkový počet nezaměstnaných dosáhl podle evidence úřadů práce na konci prosince 521 035 osob.

Strategii spolupráce veřejného a soukromého sektoru, takzvané Public Private Partnership (PPP), vláda schválila. Od zavedení PPP si předkládající ministerstvo financí slibuje kvalitnější a levnější poskytování veřejných služeb. Za nejvhodnější oblast pro využití principu PPP ministerstvo financí považuje dopravní infrastrukturu.

Projednávání návrhu Státní energetické koncepce na roky 2005 až 2030 (SEK) vláda o dva měsíce odložila. Bez udání podrobností to sdělila mluvčí vlády Anna Veverková. Návrh SEK předkládal ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Odložit rozhodnutí o podobě důchodové reformy se rozhodla vláda. Ministři o změně důchodového systému jednali, rozhodnutí o jejích parametrech však učiní až po dalším projednání na koaliční úrovni. To by se mělo uskutečnit v nadcházejících čtrnácti dnech. Během jednání vlády to řekl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Česká republika se nebude předem zříkat možnosti zavést přechodné opatření vůči stávajícím i novým členským zemím Evropské unie v otázce volného pohybu pracovních sil. Rozhodovat se bude vždy na základě aktuální situace na českém trhu práce. Během jednání vlády to oznámil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Nevyloučil zároveň, že ČR bude toto opatření používat i jako odvetné vůči podobnému opatření jiné členské země EU.

Poradce pro privatizaci Českého Telecomu musí být vybrán do konce května letošního roku. Samotná privatizace společnosti pak zřejmě zabere celý letošní rok. Na návrh ministerstva financí to schválila vláda. Informoval o tom ministr financí Bohuslav Sobotka.

S celkovým deficitem 14,4 miliardy korun bude letos hospodařit Fond národního majetku (FNM). Celkové příjmy fondu mají činit 24,94 miliardy korun, výdaje pak 44,112 miliardy korun. Dále FNM převede do příštího roku loňský přebytek 4,74 miliardy korun. Na dotaz ČIA to uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka s tím, že vláda tento rozpočet schválila.

Celkem 493,2 miliardy korun činila na konci roku nominální hodnota státního dluhu České republiky. Obchodovatelný státní dluh činil 31. prosince 479,9 miliardy korun. ČIA o tom informoval Radek Němeček z tiskového oddělení ministerstva financí.

Celkem 395,1 miliardy korun vybral stát na daních za celý loňský rok. Ve srovnání s rokem 2002 se tak inkaso daní zvýšilo o 26,3 miliardy korun. Celková částka je zároveň o 9,7 miliardy vyšší než se původně plánovalo. Vyplývá to z údajů o plnění státního rozpočtu za rok 2003, které zveřejnilo ministerstvo financí.

Na regeneraci panelových sídlišť má v letošním roce ministerstvo pro místní rozvoj k dispozici 100 milionů korun. Loni přitom peníze na tyto účely nemělo. "Termín podávání žádostí obcí prostřednictvím krajských úřadů byl určen do 31. března," řekl podle Práva mluvčí ministerstva Petr Dimun s tím, že výše dotace je maximálně šest milionů korun.

Pokud se vládě nepodaří prodat podíly v polostátních firmách tak, jak si naplánovala, nebude mít na opravy silnic, železničních tratí či budování nových komunikací. "Peníze z privatizace velmi potřebujeme pro financování klíčového fondu dopravní infrastruktury. Měly by zajistit jeho příjmy až do roku 2006," řekl Hospodářským novinám ministr financí Bohuslav Sobotka.

Čtyřproudá rychlostní komunikace mezi hraničním přechodem Pomezí a německým Marktrewitzem bude zprovozněna až v roce 2015. Rozhodla o tom spolková vláda. Původně měl být tento úsek navazovat na českou dálnici R 6, která bude dostavěna v roce 2010. Kvůli škrtům v rozpočtu se však berlínská vláda rozhodla dokončení stavby o pět let posunout.

Novým náměstkem ministra práce a sociálních věcí pro evropskou integraci a mezinárodní vztahy se stal Čestmír Sajda. Ministr Zdeněk Škromach ho do funkce jmenoval s účinností od začátku ledna.

Novou organizační strukturu získalo od 5. ledna ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). V rámci změn se snížil počet náměstků ministra z pěti na čtyři, náměstek Zdeněk Vorlíček odchází do důchodu. Při setkání s novináři to uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Petříček.

Celkem 60 nových investičních projektů v peněžním objemu 1,24 miliardy dolarů (38 miliard korun) zprostředkovala v loňském roce vládní agentura CzechInvest. V roce 2002 CzechInvest do země přilákal 64 investic v objemu 1,04 miliardy dolarů. Oznámil to generální ředitel CzechInvestu Martin Jahn.

Posílení postavení obcí při zřizování úložišť radioaktivního odpadu chce docílit skupina senátorů vedených senátorkou Jitkou Seitlovou. Podle novely atomového zákona, který Seitlová představila, by obce měly získat právo veta nejenom při založení úložiště, ale dokonce i při vydávání povolení o zahájení průzkumných a geologických prací.

Dalších 50 až 60 investičních projektů v oblasti průmyslu a strategických služeb by v letošním roce mohla získat Česká republika. "V současnosti jednáme se 40 investory z oblasti strategických služeb a se zhruba 150 zájemci o investice do výroby. Úspěchem končí zhruba 30 procent jednání," řekl ČIA generální ředitel agentury CzechInvest Martin Jahn.

Celkové investice do televizní reklamy v hrubých cenách - tedy před odečtem slev, bonusů, agenturních provizí a barterových operací - činily v loňském roce 16,1 miliardy korun. Z toho 2,04 miliardy koruny utržila Česká televize. Vyplývá to z monitoringu společnosti TNS Aconnect.

O čtyři až pět procent loni meziročně vzrostl prodej vína v ČR. "O rok dříve přitom meziroční nárůst činil pouze jedno až dvě procenta," informoval obchodní ředitel největší vinařské skupiny Bohemia Sekt Dalibor Šebela. Víno podle něj nadále zůstane alkoholickým nápojem s nejvyšším meziročním nárůstem odbytu v republice.

Záporným saldem ve výši 2,33 miliardy korun skončila bilance agrárního obchodu v listopadu loňského roku. Informovalo o tom tiskové oddělení Ministerstva zemědělství ČR (MZe). Z údajů MZe dále vyplývá, že meziročně se bilance zhoršila o půl miliardy korun.

Přibližně polovina z více než tisícovky cestovních kanceláří na českém trhu má nebo v nejbližší době bude mít uzavřenou pojistku pro případ úpadku. Pojišťovny, které po zániku sdružení, tzv. poolu, poskytují cestovním kancelářím pojištění pro případ úpadku, již oznámily uzavření pojistek již s více než 300 firmami působícími v cestovním ruchu.

Za téměř 23 milionů korun pojistí skupina pojišťoven v čele s AIG Czech Republic stavební a montážní rizika při výstavbě nového terminálu Sever 2 na pražském ruzyňském letišti. Na pojištění se budou kromě AIG podílet také Allianz, Česká pojišťovna, Kooperativa a Generali pojišťovna. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Česká správa letišť.

Celkem 991 potravinářských provozů v České republice ukončilo loni činnost, neboť nedostály požadavkům na technologické vybavení a hygienickým požadavkům ČR a Evropské unie. Informoval o tom tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.

Jednou z novinek na Portálu veřejné správy (PVS) je od ledna bezplatný přístup k elektronické podobě Obchodního věstníku (OV). K vydávání věstníku se zavázalo na základě usnesení vlády z listopadu loňského roku ministerstvo informatiky (MI). "Za právně závaznou budeme považovat tuto elektronickou verzi," uvedla pro ČIA mluvčí.

Celkem 149 535 nových osobních automobilů se prodalo na českém trhu v roce 2003. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 1,21 procenta, konkrétně o 1781 vozů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Svaz dovozců automobilů. Jedničkou na trhu zůstává i nadále mladoboleslavská firma Škoda Auto, a to i přesto, že se její tržní podíl v loňském roce mírně snížil.

Po čtyřech letech poklesu nastal v loňském roce výrazný obrat na českém trhu s novými lehkými užitkovými vozy. Za celý rok se jich prodalo 18 122 kusů, což je o 30,59 procenta (4245 kusů) více než za stejné období roku 2002. Jedná se zároveň o třetí nejlepší výsledek za posledních deset let. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Svaz dovozců automobilů.

Dohodu o zavedení systému úhrad podle diagnózy při financování lůžkové péče v nemocnicích v prvním pololetí tohoto roku podepsala ve středu 7. ledna Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) s Asociací českých a moravských nemocnic (AČMN). ČIA o tom informoval tiskový mluvčí VZP Jiří Suttner.

-joh-, -jh-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)
St   9:15  EP Infrastructure: EBITDA v minulém roce poklesla o 16 % Research (J&T BANKA)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688