Ing. Petr Juch (BBG Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  17.01.2000 10:42:29

Zprávy z trhů: příznivý vývoj cenové hladiny vyhnal ceny akcií výše, trhu dominoval růst cen akcií Intelu, ...

Zprávy Logo BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Pondělí 17. ledna 2000

Spojené státy



Příznivý vývoj cenové hladiny vyhnal ceny akcií výše, trhu dominoval růst cen akcií Intelu

Vzhledem k příjemným zprávám byl trh v pátek velmi optimistický. Akcie až na výjimky rostly. Před zahájením obchodní seance zveřejnil příslušný vládní úřad index spotřebitelských cen za měsíc prosinec, který neprokázal významnější zvyšování cenové hladiny. Podle odhadů se růst indexu očekával kolem 0,3 %, zatímco zveřejněné výsledky hovořily "pouze" o 0,2 % růstu. Index očištěný o vliv cen potravin a energií vzrostl v souladu s očekáváním o 0,1 %. Čísla ukazují, že americká ekonomika stále roste aniž by se přehřívala. Index byl klíčovým ukazatelem pro investory, kteří se snaží odhadnout postup Fedu na svém zasedání počátkem února. Výsledky byly velmi příznivou zprávou, neboť komentář Alana Greenspana (předsedy Fedu) byl podle ekonomů jasnou známkou toho, že zvýšení úrokových sazeb se bude pohybovat kolem čtvrt procentního bodu.

Trhu dominovaly růst cen akcií Intelu, vzhledem k výborným hospodářským výsledkům, a bankovní tituly, protože z mlhavých známek inflace a komentářů ze strany Fedu lze očekávat mírné zvýšení úrokových sazeb. Intel uzavíral nad hranicí 103 USD a v tomto roce dosáhl již 25 % zhodnocení. Obavy, že výrobci osobních počítačů sníží ve 4Q poptávku po čipech, se ukázaly klamné. Intel prodal koncem roku 1999 rekordní množství čipů, přitom v 1Q 2000 lze očekávat opět silnou poptávku, například ze strany Microsoftu, který bude příští měsíc uvádět svůj nový operační systém. Výsledky Intelu tak pomohly celému "PC-čipy" sektoru.

Dnes bude zveřejňovat hospodářské výsledky Motorola, dvojka ve výrobě mobilních telefonů. Podle očekávání by se měly zisky za 4Q ztrojnásobit, a to z důvodu dobrých tržeb u mobilních telefonů a snížení nákladů ve své polovodičové jednotce. Výhledy na rok 2000 jsou vzhledem k silné poptávce po mobilních telefonech velmi optimistické. To byl také jeden z důvodů, proč akcie Motoroly v pátek posílily.

Tak dobře se ale nedařilo výrobci telekomunikační techniky Lucent Technologies, o němž kolují zvěsti, že tato společnost byla vyšetřována komisí pro cenné papíry ohledně používání některých účetních praktik.

Evropa

Glaxo Wellcome a SmithKline Beecham Plc během dnešního dne oznámí podrobnosti o fúzi, která by měla vytvořit největší světovou farmaceutickou společnost s tržní kapitalizací zhruba 82 mld. USD. Nová společnost by měla vyrábět léky pro všechny největší nemoci - astma, cukrovku, AIDS a depresi. Odhady hovoří o tom, že nová společnost by mohla dosahovat růstu zisků mezi 15-20 % ročně a P/E by se mohlo vyšplhat až na 30. Rovněž lze předpokládat, že fúze bude mít za následek zredukování počtu pracovních sil o 5-10 tis z celkového počtu 105 tis. Fúze zvyšuje tlak na ostatní evropské farmaceutické společnosti k hledání nových partnerů (Bayer, Novartis).

Ohlašované výsledky za kalendářní 4Q:
Pondělí

Motorola (0,81 USD)
Pfizer (0,22 USD)

Úterý
Abbot Lab
Bank of America
Bank One
Citigroup
Delta Air lines
Microsoft (0,43 USD)
Novellus
Tyco
Wells Fargo
Xilinx

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688