Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  03.12.2003 12:06:01

Ze všech bank v ČR vynáší vlastníkům nejvíce ČS



Nejvýnosnější velkou bankou v České republice byla na konci třetího čtvrtletí letošního roku Česká spořitelna (ČS). Její zisk za tři kvartály činí v poměru k vlastnímu kapitálu (ROE) 24,2 procenta. Na druhé místo staví rentabilita průměrného vlastního kapitálu (ROAE) ve výši 22,7 procenta Komerční banku, ROE 18,9 procenta dosáhla na konci devíti měsíčního období GE Capital Bank.

S výnosností kapitálu v současné výši však Česká spořitelna do budoucnosti nepočítá. "Počínaje rokem 2005 by se ROE mělo ustálit na hranici 20 procent," řekla ČIA Gajdušková. Také vedení Komerční banky počítá, že ROAE bude na konci příštího roku činit 20 procent, při kapitálové přiměřenosti deset procent by chtěla ROE v této výši dosahovat také Československá obchodní banka ČSOB, podle bilanční sumy největší česká banka.

"V letech 2004 až 2006 bychom chtěli dosahovat výnosnosti kapitálu ve výši 20 procent," řekl ČIA mluvčí banky Milan Tománek. ČSOB však v prvním pololetí dosáhla ROE ve výši 12,9 procenta, ve třetím čtvrtletí hospodářské výsledky podle mezinárodních účetních standardů neoznámila. Podle nekonsolidovaných výsledků vykázaných v českých standardech dosáhlo ROE banky za devět měsíců úrovně osmi procent.

Z dalších menších českých bank je na tom nejlépe Citibank, jejíž ROAE dosahuje 12,6 procenta, HVB Bank má výnosnost vlastního kapitálu na úrovni 10,1 procenta, ROE Raiffeisenbank činí 9,7 procenta. Rentabilita kapitálu Živnostenské banky činila na konci září 9,7 procenta. Jak ČIA řekl její marketingový ředitel Jan Boček, v roce 2004 plánuje vedení banky pokles výnosnosti pod tuto úroveň, v letech 2005 a 2006 by však měla deset procent přesáhnout.

Absolutně nejlépe je z hlediska rentability vlastního kapitálu je na tom První městská banka, která je vlastněna největší českou finanční skupinou PPF. Ačkoli se tato banka řadí mezi nejmenší ústavy na českém trhu, na konci třetího čtvrtletí dosáhla rentability průměrného vlastního kapitálu úrovně 85,4 procenta, v pololetí to bylo dokonce 118 procent. Zisk banky však v letošním roce výrazně ovlivnil prodej akcií společnosti Cetelem, které měla v držení.

Rentabilita výnosnosti kapitálu je poměrový ukazatel mezi čistým ziskem a výší vlastního kapitálu. Vlastní kapitál dosazený v průměrné výši se používá pro určení ROAE, aktuální výše vlastního kapitálu se používá při výpočtu ROE.

-vp-, -ph-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688