Cianews.cz (ČIA)
Z domova  |  23.11.2003 12:09:03

VIP ekon. události týdne 16.-21.11.



V týdnu od 16. do 21. listopadu se v ekonomice staly tyto nejvýznamnější události:

Zájem o účast v privatizaci státního 63procentního podílu ve společnosti Unipetrol vyjádřila i česko-slovenská finanční skupina Penta. Bez udání podrobností to ČIA řekl mediální zástupce Penty Pavel Novák. Do soutěže o státní podíl v holdingu Unipetrol se zatím přihlásilo 10 investorů. Kromě Penty jsou známa jména dalších dvou zájemců - maďarského MOL a konsorcia společností PKN Orlen a Agrofert. Dále se spekuluje o účasti italského koncernu Agip, nadnárodního ConocoPhillips, britské Rotch Energy a ruských společností Jukos a TNK.

Dohodu o spolupráci při privatizaci Unipetrolu uzavřely ve středu 19. listopadu polský naftový koncern PKN Orlen se společností Agrofert Holding. Jak ČIA informoval Pawel Poreba z tiskového oddělení PKN Orlen, tato dohoda navazuje na předběžnou smlouvu z 26. května letošního roku, která definuje v případě úspěchu v privatizaci předběžné dělení aktiv mezi oběma stranami. Bližší informace o dokumentu odmítl sdělit.

V Jaderné elektrárně Temelín se začnou okolo roku 2009 stavět další dva reaktory. Jak napsala Mladá fronta Dnes, záměr chce Urbanův resort předložit vládě v druhé polovině příštího roku, která o výstavbě musí rozhodnout. "Povolovací proces trvá zhruba šest sedm let," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina.

Až na hranici finančního rizika se rozhodlo jít vedení České televize (ČT) při plánování, jak příští rok platit výrobu programů. Podle Hospodářských novin se rozhodlo v prvním pololetí utratit 650 milionů korun, v druhém 250 milionů korun. "Zachováme zatím televizi alespoň v takové podobě, v jaké je dnes. Mezitím se snad zvednou poplatky. Když do prvního března nebude jasné, že budou vyšší poplatky, začneme televizi omezovat ještě mnohem víc," řekl vrchní ředitel František Lambert.

První čtyři vládní zákony, které obě komory českého parlamentu schválily v rámci balíčku návrhů legislativních změn provádějících první etapu reformy veřejných financí, podepsal prezident Václav Klaus. Jedná se konkrétně o novelu zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, novelu zákona o nemocenském pojištění zaměstnanců, novelu zákona o sociální potřebnosti a novelu zákona o určování výše platu představitelů státní moci. ČIA o tom informoval ředitel hradního tiskového odboru Petr Hájek.

K vetování některých zákonů spojených s reformou veřejných financí prezidenta Václava Klause vyzval místopředseda Asociace samostatných odborů (ASO), železničářský boss Jaromír Dušek. Žádost odborářů se 100 tisíci podpisy převzal ředitel prezidentova sekretariátu Ladislav Jakl, neboť Klaus je na pracovní návštěvě USA. ČIA to řekl ředitel hradního tiskového odboru Petr Hájek. Podle Hájka požádali rovněž odboráři, aby je prezident Klaus přijal.

Zájem o využití poboček státní České pošty má eBanka, která patří do tuzemské finanční skupiny PPF. Šéf skupiny Petr Kellner měl o tom údajně jednat i s ministrem informatiky Vladimírem Mlynářem, pod něhož Česká pošta spadá. S odvoláním na nejmenované zdroje z finančních a politických kruhů o tom informovala Mladá fronta Dnes.

Dvě lokality pro stavbu nového závodu ve střední Evropě vybere do konce letošního listopadu jihokorejská automobilka Hyundai. Vítěznou lokalitu pak zveřejní počátkem příštího roku. ČIA to v Ústí nad Labem řekl ředitel vládní agentury CzechInvest Martin Jahn. Podle Jahna má vysokou šanci na získání investice Hyundaie průmyslová zóna Triangle u Žatce.

Krajské rozpočty s největší pravděpodobností dostanou finanční prostředky, o které je připravili poslanci, když na začátku listopadu zamítli novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Vláda premiéra Vladimíra Špidly totiž podpořila návrh sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, aby se peníze dostaly do krajských rozpočtů formou pozměňovacího návrhu k zákonu o státním rozpočtu. "Je to cesta procesně nejsnazší a vláda posoudila logiku tohoto kroku," řekl po jednání kabinetu premiér Špidla.

Celkem 2,946 miliardy korun uvolní vláda na pokrytí dluhů zejména státních podniků u zdravotních pojišťoven. Z této částky dostane 2,356 miliardy korun největší zdravotní pojišťovna VZP, zbytek pak ostatní pojišťovny. Pohledávky v určené výši převezme od zdravotních pojišťoven Česká konsolidační agentura. Po jednání vlády to řekl premiér Vladimír Špidla.

Celkem 360 milionů korun musí do tří dnů vrátit Česká konsolidační agentura (ČKA) společnosti EC Group. Arbitrážní soud tak dal za pravdu EC Group, která od ČKA koupila balík špatných úvěrů, některé z nich však konsolidační agentuře nepatřily. EC Group se proto před časem státní agenturu rozhodla zažalovat. Informovala o tom Mladá fronta Dnes.

Investiční pobídky společnosti CIE Chequia určené pro výstavbu nového závodu schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Společnost hodlá ve Valašském Meziříčí vybudovat za 414 milionů korun provoz na výrobu plastových komponentů pro automobilový průmysl. ČIA o tom informoval předseda ÚOHS Josef Bednář.

Přibližně 200 pracovních míst by mělo vzniknout do jednoho roku v podnikatelském areálu v průmyslové zóně Ostrava-Mošnov, který byl slavnostně zprovozněn. V nově zrekonstruovaném prostoru u centrálního parkoviště Společnosti pro využití letiště Mošnov je k dispozici šest tisíc čtverečních metrů administrativních, výrobních a skladovacích ploch, které budou využívány pro malé a střední podnikání.

O úplném zrušení příspěvku na politiku zaměstnanosti, který platí firmy státu, uvažuje ministr financí Bohuslav Sobotka. "Je otázkou, zda ho máme nadále zachovávat poté, co byl výrazně snížen ve prospěch odvodů na sociální pojištění," uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny Sobotka. Ke zvýšení odvodů na sociální zabezpečení by mělo dojít od Nového roku.

Již 29,3 miliardy korun vyplatily ke konci října letošního roku pojišťovny sdružené v České asociaci pojišťoven (ČAP) svým klientům postiženým loňskými srpnovými povodněmi. Z celkově nahlášených škod tak již bylo uhrazeno 81,4 procenta. Nahlášené pojistné události u majetku občanů představují 7,5 miliardy korun. Z této částky pojišťovny vyplatily klientům již 7,1 miliardy. ČIA o tom informoval tajemník asociace Jan Kábrt.

Maloobchodní tržby se v září meziročně reálně zvýšily o 9,4 procenta. Při zohlednění vyššího letošního počtu pracovních dnů dosáhl růst tržeb 6,7 procenta. Meziměsíčně došlo ke zvýšení prodejů o jedno procento. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) byl růst tržeb pozitivně ovlivněn nízkou loňskou úrovní prodejů související s povodněmi.

Zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) u telekomunikačních služeb z pěti na 22 procent se u předplacených karet mobilních operátorů promítne různě. Zatímco Eurotel bude v ceně kupónů zakoupených po 1. lednu 2004 kalkulovat i zvýšenou sazbu DPH v plné výši, T-Mobile ponechá ceny kupónů na stávající úrovni. Jeho uživatelé však kredit provolají rychleji, neboť volání bude zatíženo vyšší sazbou DPH. Vyplývá to z informací, které ČIA poskytli zástupci společností.

Pouze dva miliony korun vydělá Česká národní banka (ČNB) na likvidaci deseti a dvacetihaléřových mincí, kterým skončila platnost 31. října. Likvidace drobných mincí přijde centrální banku na pět milionů korun. Zhruba polovinu z této částky zaplatí za likvidaci, druhou polovinu za dopravu a manipulaci. Prodejem hliníkového šrotu získá ČNB sedm milionů korun. Informoval o tom člen bankovní rady Jan Frait.

O spoluúčast Evropské unie (EU) na kompenzaci škod způsobených tuzemským chovatelům skotu výskytem BSE požádal evropského komisaře pro zemědělství a rybolov Franze Fischlera ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas. Podle Palase je situace v ČR specifická existencí velkokapacitních chovů, takže škody způsobené likvidací vrstevnic postižených kusů skotu jsou výraznější než je obvyklé v EU.

Objem prostředků, které tuzemští investoři vložili do podílových fondů, dosáhl ke konci třetího čtvrtletí 147,2 miliardy korun. Ve srovnání s koncem druhého čtvrtletí se majetek snížil o 4,7 miliardy korun. Pokles mají na svědomí především domácí institucionální fondy, ze kterých odplynulo kvůli novele zákona o DPH více než 10 miliard korun. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnila Asociace pro kapitálový trh.

Pokud by se realizovaly plány nejsilnější opoziční strany ODS, mohly by v budoucnu například městskou hromadnou dopravu, sociální služby či věznice zajišťovat soukromé subjekty. ODS počítá s privatizací většiny veřejných služeb. Vyplývá to z materiálu o rozvoji podnikání "Nový růst - Modrá šance pro podnikání, který představil stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Model Panda z produkce italské automobilky Fiat se stal evropským automobilem roku 2004 ( "Car of the Year 2004"). Rozhodla o tom komise složená z téměř šedesáti předních evropských motoristických novinářů. Na druhém místě se shodně umístily Mazda3 a VW Golfem. Bronzový stupínek patří Toyotě Avensis. ČIA to potvrdila mluvčí importéra značky Mazda do ČR, společnosti Auto Palace Praha, Ivana Zimová.

Limit pro zadání veřejné zakázky jednomu zájemci bez písemné výzvy z 300 tisíc korun na 500 tisíc korun navýšilo plzeňské zastupitelstvo. Ke změně došlo na popud zastupitelského výboru pro zadávání veřejných zakázek (VZVZ). ČIA to sdělil předseda VZVZ Vladislav Bartman. "Limit ze 300 tisíc na 500 tisíc jsme zvýšili protože Plzeň měla přísnější podmínky pro zadávání zakázek než stanovuje legislativa. Navíc byl původní limit schválen před několika lety, od té doby došlo k několikanásobnému zvýšení cen a tím ke snížení objemu výkonů v rámci zakázky," řekl náměstek plzeňského primátora Miroslav Kalous.

Nová pravidla Evropská unie (EU) týkající se prodeje nových osobních automobilů, která začnou v České republice platit od května příštího roku, uvolní vztahy mezi výrobci osobních aut, respektive jejich dovozci do ČR a prodejci. Značkový dealer bude moci prodávat současně i vozy jiných značek, nebude muset zároveň zajišťovat i servisní služby a bude moci své vozy nabízet i v jiných regionech či zemích. Na semináři k tak zvané blokové výjimce to řekl advokát Dalibor Vítek, který se zabývá touto problematikou.

Až 80 procent času na zpracování dokladu ušetří lidé při elektronické fakturaci. Administrativní náklady jsou nižší o 50 procent a chybovost klesá dokonce o 99 procent. Vyplývá to ze zjištění Sdružení pro informační společnost (SPIS), které se zasazuje o rozšíření elektronické faktury jako plnohodnotného daňového dokladu. Jak uvádí prezidentka SPIS Jitka Pavlonová, na straně odesílatele se jen na poštovném ušetří minimálně 10 korun.

Odvolání proti stavebním povolením k tunelu vrchem Valík a k mostu přes Úhlavu, která slouží Plzni jako zdroj pitné vody, se vzdává ekologická iniciativa Děti Země, která je účastníkem řízení. Současně se neočekává ani odvolání dotčených obcí Štěnovice a Útušice. Termín pro odvolání pro obě rozhodnutí vydaná ministerstvem dopravy končí v pondělí 24. listopadu. ČIA to sdělil Miroslav Patrik z Dětí Země.

-joh-, -jh-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



Přečtěte si také:

24.11.201447. týden (17.-21.11.14) na forexu STOX.CZ (Grant Capital)
06.05.2010Kolaps CETV, -21% Grant Capital (Grant Capital)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688