Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
Akcie v ČR  |  04.11.2003 09:28:00

Říjen na trhu s cennými papíry RM-S

Desátý měsíc letošního roku se na trhu s cennými papíry, který organizuje RM-SYSTÉM, vyznačoval letošním průměrným objemem aukčních obchodů, trh koncem měsíce posiloval, takže index PK 30 uzavíral měsíc na vyšší hodnotě než v září a v průběhu měsíce dosáhl i na nejvyšší zářijové hodnoty. Probíhající odkupy cenných papírů sice na jedné straně zvyšovaly objem normativních obchodů, na druhé straně bude případné vyřazení odkupovaných emisí znamenat oslabení trhu.

Trh se v říjnu otevíral na hodnotě indexu PK 30 ve výši 874,74 bodu, která byla zároveň nejnižší hodnotou, na kterou index v průběhu měsíce poklesl. V závěrečné denní hodnotě index v průběhu měsíce kolísal okolo hodnoty devět set bodů. Nejníže se index dostal dne 6. října, kdy poklesl až na 891,96 bodu. Maximální denní závěrečné hodnoty index dosáhl 17. října, kdy vystoupal až na 937,49 bodu, ovšem v průběhu 21. října se index PK 30 vyšplhal až na 942,89 bodu, čímž překonal o 0,44 bodu i nejvyšší zářijovou hodnotu. Rozptyl nejvyšší a nejnižší hodnoty, kterou v říjnu index dosáhl, činil 68,27 bodu, tj. 7,8 %. Říjen uzavíral index na hodnotě 913,76 bodu, a to bylo o 4,6 % více než kolik činila závěrečná zářijová hodnota.

V bázi indexu PK 30 nejvíce vzrostl kurz akcií Aliachemu, které byly koncem záři za 107 korun ale koncem října již za 140,10 . Zvýšení představuje 30,93 %, ale v průběhu října se kurz vyšplhal až na 161 korun, což bylo dlouhodobé maximum emise. Roli při růstu kurzu zřejmě sehrály pozitivní pololetní výsledky emitenta, protože celkový výsledek hospodaření Aliachem za pololetí byl meziročně lepší o 44 mil. . Společnost vidí jako rozhodující příčinu ve zlepšení finančního hospodářského výsledku z důvodu poklesu úvěrového zatížení v souvislosti s restrukturalizačními kroky realizovanými v roce 2002.

Vysoký nárůst kurzu zaznamenaly rovněž akcie OKD, které posílily z 240 na 300 korun, tj. o čtvrtinu. Rovněž v tomto případě se jedná o dlouhodobé maximum a vliv měly zřejmě opět relativně příznivé pololetní výsledky, kdy sice, proti stejnému období loni, výnosy poklesly o 18,5 %, ale současně poklesly i náklady o 19 % a tím se zlepšil výsledek hospodaření z 86 na 145 mil. .

Probíhaly i další nabídky převzetí (odkupy) u emisí zařazených do báze indexu PK 30. Ve všech případech se jedná o povinné odkupy. Akcie Finop Holding se odkupují do 18. listopadu za cenu 999 korun. Cena odkupu platila od 17. října a na trhu se to projevilo růstem kurzu. Dne 16. října činil závěrečný kurz 847 korun, následující den kurz vzrostl o 10 % na 931,50 , následoval růst na 962 korun a s výjimkou 27. října, kdy posílil na 1009,10 , se již udržoval mezi 960 a 970 korunami až do konce měsíce. Podobný vývoj prodělaly i akcie ŽPSV Uherský Ostroh, které se odkupují od 14. října do 11. listopadu za cenu 1860 korun. Do 13.10. se kurz těchto akcie pohyboval na úrovni sedmnácti set korun, 14. října poskočil na 1807 korun a na této úrovni se udržoval po celý zbytek měsíce. V tomto období byly s emisí realizovány obchody přesahující 25 milionů korun.

Opačný vývoj prodělaly akcie Východočeské energetiky, které odkupoval od 15. září do 13. října ČEZ za 3051 korun. Po celou tuto dobu se kurz udržoval těsně pod hranicí tří tisíc korun, pak následoval sestup a měsíc emise uzavírala na 2 601 . Oproti závěrečnému zářijovému kurzu to představuje pokles o 12,3 %. Obdobně se vyvíjel i kurz akcií Živnostenské banky, odkup zde probíhal od 4. září do 16. října za cenu 4 759 korun a v říjnu zaplatil odkupující 96,3 mil. . Kurz těchto akcií se v období odkupu pohyboval okolo čtyř tisíc sedmi set korun, po konečném datu odkupu kurz začal klesat a říjen uzavíral na kurzu 4 040 , což bylo o 14,4 % méně než v září a byl to rovněž největší oslabení kurzu v bázi indexu.

Pozitivní skutečností říjnového vývoje byl vývoj kurzů nejsilnějších emisí. Žádná se neocitla v červených číslech, nejnižší růst zaznamenaly akcie Unipetrolu, které oproti konci září posílily pouze o 0,95 %. Akcie Komerční banky, které mají v současnosti na trhu RM-S nejvyšší tržní kapitalizaci (92,5 mld. ) posílily na 2 433 korun, když v průběhu měsíce poklesly až na 2 247 korun, ale vystoupaly až na 2 595 a přiblížily se k hranici dlouhodobého maxima 2 650 korun na pouhé dvě procenta. Akcie Českých radiokomunikací vytvořily v průběhu měsíce, konkrétně dvacátého, nové dlouhodobé maximum 319,90 a přes pokles v závěru měsíce uzavíraly na 310 korunách, což bylo o 13 % více než kolik činil kurz v závěru září a současně to byl nejvyšší růst z blue chips.

říjnu byly na trhu RM-S realizovány aukční obchody v celkové výši 149 mil. , když letošní průměr činí 143 milionů korun. Vyšší obchody byly ve čtyřech měsících, a tak byly říjnové výsledky i dle tohoto hlediska uprostřed letošních měsíčních objemů. Nejvyšší objem aukčních obchodů byl říjnu realizován s akciemi ČEZ (31,9 mil. ), které se rovněž vyznačovaly relativní cenovou stabilitou, rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším kurze činil u akcií ČEZ 6,6 %, když rozptyl indexu činil již zmíněných 7,8 %. S předchozím leadrem trhu, akciemi Komerční banky, byly uzavřeny aukční obchody za 19 mil. a s akciemi Českého Telecomu za 13,5 mil. .

Koncem měsíce bylo na trhu RM-S celkem 236 emisí, v tom bylo 167 emisí akcií, 9 podílových listů a 60 emisí dluhopisů. Oproti konci září bylo méně o dvě emise, když z trhu byly vyloučeny dvě emise dluhopisů, ale byly rovněž dvě emise přijaty k obchodování a vyloučeny byly dvě emise akcií, Plynoprojekt Praha a Kříšťálový IF. Na trhu RM-S tak zůstávají již pouze tři emise akcií investičních fondů: Concordia, Consus a IF obchodu.

Ing. Ivan Nápravník

RM-SYSTÉM, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688