Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  05.10.2003 19:16:11

Souhrn uplynulého týdne na trzích USA (5.10.2003)


Minulý týden uzavřely všechny tři hlavní americké akciové indexy po korekci v předchozím týdnu opět v zisku, přičemž nejvíce si připsal technologický Nasdaq. První dva obchodní dny ještě patřily do září a tedy do třetího čtvrtletí. V pondělí akciové indexy zmírnily předchozí zářijové ztráty, ale v úterý po špatných makročíslech dokonaly zářijový pád. Ve středu následoval výrazný vzestup, když portfolio manažeři přeskupovali svá portfolia. Tento nárůst, ikdyž z jiných důvodů pokračoval až do konce týdne.

 

Makroekonomické zprávy až na jednu vyjímku zklamaly. Ani to však nezabránilo růstu, když nálada invstorů byla velmi pozitivní. Nejdůležitější a také jedinou pozitivní makroekonomickou zprávou byla v pátek zveřejněná zpráva o nezaměstnanosti. Americká ekonomika vytvořila v září 57 tisíc nových pracovních míst, přičemž se očekával pokles o 20 tisíc pracovních míst. Po měsících ztrát pracovních míst tak trh práce konečně vykázal určité zlepšení. Míra nezaměstnanosti zůstala na úrovni 6,1% a také předčila očekávání (6,2%). Zbylá makročísla byla horší. Spotřebitelská důvěra neočekávaně klesla, když hlavním problémem pro americké domácnosti stále zůstává nejistá situace na trhu práce. Výrobní objednávky v září zaznamenaly větší pokles než se očekávalo a ISM-Manufacturing Index, který mapuje výrobní podmínky na celém území USA meziměsíčně také poklesl. Přesto však zůstal nad hodnotou 50, která znamená expanzi.

 

Nejlepšími sektory byly zástupci tzv. nové ekonomiky - polovodiče, technologie a biotechnologie. Naopak špatný týden prožily akcie zlatých společností.

 

V následujícím týdnu se očekává první vlna oznamování výsledků za třetí čtvrtletí. Podle předpovědí analytiků by průměrný zisk společností obsažených v S&P 500 měl meziročně vzrůst o 15,9%.

 

Na devizovém trhu nedošlo k žádným výrazným změnám, ikdyž v průběhu týdne byla volatilita dolaru vůči ostatním světovým měnám poměrně vysoká. Cena ropy v minulém týdnu opět prudce vzrostla a vrátila se nad hodnotu 30 dolarů za barel. Cena zlata poklesla o 3%, když hlavním důvodem byl růst akciových trhů a rostoucí důvěra v americkou ekonomiku. Výnos z desetiletých dluhopisů ukončil sérii poklesů a po mnoha týdnech vykázal poměrně výrazný nárůst. Důvodem byla zejména páteční pozitvní zpráva o nezaměstnanosti a výprodej na dluhopisovém trhu.

 

Nejdůležitější zprávou z Evropy je ponechání klíčové úrokové sazby ECB na úrovni 2%. Ve čtvrtek byla definitvně zpečetěna fúze ruských ropných společností Yukos a Sibněfť, kteé připravily o post lídra ruského ropného trhu firmu LukOil. Nová firma YukosSibněfť se stala čtvrtou největší ropnou společností na světě. Celková hodnota fúze 45 miliard amerických dolarů.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Přečtěte si také:

31.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (31.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (24.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
17.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (17.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
10.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (10.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (3.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste