Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
Akcie v ČR  |  01.10.2003 11:08:18

Září 2003 na trhu s cennými papíry RM-S

Základním faktorem, který určoval charakteristiku trhu s cennými papíry RM-S v září 2003, byl cenový vývoj. Na začátku měsíce ještě doznívala tendence z předchozího období a index trhu RM-S PK 30 se vyšplhal až na tříleté maximum, pak však následoval propad, kdy se vybíraly zisky z předchozího růstu kurzů, v polovině měsíce se objevil náznak opětovného růstu a index se dostal opět téměř na maximum, konec měsíce však již byl ve znamení propadu kurzů rozhodujících titulů a index uzavíral měsíc hluboko pod srpnovým stavem.

Index PK 30 otevíral měsíc na hodnotě 914,81 bodu, která byla téměř totožná se závěrečnou srpnovou hodnotou. V následujících dvou dnech index vystoupal až na 942,45 bodu, vyšší byl index naposledy v dubnu roku 2000. Zásluhu na růstu indexu měly prakticky všechny silné tituly, ovšem především akcie Komerční banky si zachovávaly stabilní tempa růstu. U ostatních emisí byla dost silná volatilita kurzů a např. akcie Českých radiokomunikací oslabily první zářijový den o 0,04 %, ale druhý den vzrostly o silných 8,39 % a konečně třetí den opět ztratily, tentokrát 5,14 %.

Od čtvrtého zářijového dne nastal téměř nepřetržitý propad indexu, který skončil přesně v polovině měsíce na hodnotě 917,30 bodu. Ve dvou dnech, 16. a 17. září, však index opět vzrostl a opět hlavní roli v posilování sehrály akcie Komerční banky, které se dostaly 17. září na maximum 2 650 korun. Sedmnáctého září také zůstal index jen o dvě setiny bodu pod tříletým maximem. Ve druhé polovině měsíce již nebyl cenový vývoj jednoznačný. Prudké propady byly následovány částečným posilováním a poslední čtyři dny v měsíci již index PK 30 jednoznačně ztrácel. Měsíc index uzavíral na hodnotě 873,52 bodu, která byla o 4,5 % nižší než závěrečná srpnová hodnota. Oproti maximální měsíční výši indexu to znamenalo pokles o 7,3 %.

V meziměsíčním srovnání oslabilo celkem sedmnáct titulů z třicetičlenné báze indexu. Největší propad zaznamenaly akcie Českého Telecomu, které se koncem srpna prodávaly za 325, koncem září však pouze za 269 korun. Proti maximu z 6. června letošního roku tak byl závěrečný zářijový kurz o 110 korun nižší a byl o 57 korun nad ročním minimem. Více než o deset procent se propadly ještě akcie Středočeské energetiky, v červených číslech se ocitly i akcie Unipetrolu (pokles o 2,9 %), Českých radiokomunikací (o 2,1 %) a Komerční banky (o 1,4 %). Z rozhodujících titulů posílily akcie ČEZ, ovšem meziměsíční růst kurzu činil pouze 0,8 %.

Mezi tituly s největším růstem kurzu vévodily akcie OKD, které posílily o 17,1 %, do trojice nejúspěšnějších titulů s růstem nad deset procent se dostaly ještě akcie Aliachemu (13,7 %) a ISPAT Nová huť (11,1 %). Posledně jmenované akcie ISPAT Nová huť mají největší růst kurzu ze všech emisí v bázi indexu v průběhu celého letošního roku. Poslední den roku 2002 se prodávaly akcie ISPAT za 89 korun, koncem září letošního roku již za 324 korun. Kurz tak vzrostl více než třikrát.

Zvýšená poptávka v období růstu kurzů a naopak růst nabídky v období poklesu byly hlavními faktory růstu aukčních kurzotvorných obchodů na trhu RM-S. V září letošního roku byly na tomto segmentu trhu realizovány obchody za téměř čtvrt miliardy korun a proti stejnému měsíci loni vzrostly zhruba na dvojnásobek. Největší zájem byl v září o akcie Komerční banky, kterých se v aukčních obchodech prodalo za 65,5 milionu korun. V popředí zájmu investorů byly i další silné tituly, na druhém místě byly akcie ČEZ s objemem obchodů ve výši 44 mil. následované akciemi Českého Telecomu s 35,5 mil. a Unipetrolem s 13,7 mil. .

Celková tržní kapitalizace akcií a dluhopisů činila koncem září 886,3 miliardy korun a proti konci srpna vzrostla o 1,6 %. Rovněž tato skutečnost svědčí o celkovém posílení trhu, protože koncem měsíce bylo na trhu RM-S celkem 238 emisí, v tom bylo 169 emisí akcií, 60 emisí dluhopisů a 9 podílových listů. Oproti září se počet emisí snížil o dvě, když poklesl počet akcií o tři, vyloučeny z trhu byly emise akcií společností YTONG, Tesly Sezam a Belagry, a přijat byl desetiletý státní dluhopis 3,70 %. Konce října odejde z trhu další z poslední čtveřice investičních fondů, které ještě na trhu RM-S zůstaly, Křišťálový investiční fond.

Ing. Ivan Nápravník
RM-SYSTÉM, a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.01.2004Trh RM-S výrazně v roce 2003 posílil proti roku 2002 Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)
04.11.2003Říjen na trhu s cennými papíry RM-S  Jiří Vodička (RM-Systém a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688