Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
20.05.2024 06:06:03, aktualizováno 06:06:05

Počasí: Opět se objeví bouřky, ojediněle i silné a s krupobitím. Nejvyšší denní teploty do 25 °C

Situace:

Nad naším územím se bude během pondělí udržovat nevýrazné tlakové pole. Nejvyšší denní teploty vystoupí až k 25 °C. Na horách kolem 15 °C. Během dne bude převažovat polojasno, postupně na většině území rozvoj kupovité oblačnosti s přeháňkami nebo bouřkami. Bouřky by měly být méně četné než v neděli. Ojediněle musíme počítat s možností krup o velikosti do 4 cm. Slabý proměnlivý vítr s rychlostí do 10 km/h bude v bouřkách přechodně zesilovat až na 60 km/h. V případě lépe organizovaných bouřek nebo supercelární bouře i silnější.


Podmínky:

Modely prozrazují, že podmínky pro rozvoj bouřek budou rozložené na velmi velké ploše, takřka po celé Evropě. Hodnoty lability prostředí budou kolísat v rozmezí 800-1500 j/kg. Noční sondáže potvrzují, že se i během noci stále udržují vhodnější podmínky pro rozvoj bouřek nad Moravou. Dynamická podpora slabší. Střih větru 0-6 km maximálně do 16 m/s. Hodnoty relativní helicity, veličiny určující potenciál pro rozvoj rotujících vzestupných proudů, které napomáhají vzniku rotujících bouří, které známe jako takzvané supercely, nebudou příliš výrazné. V maximech podvečer kolem 100 m2/s2.

Kartami zamíchají i noční bouřky a přeháňky

Svou roli bude hrát i lokace a síla nočních a ranních bouřek, které se momentálně stále vyskytují na Moravě a Jihočeském kraji. Některé modely nezakreslovaly do jižních Čech pro noc na pondělí takřka žádné srážky. Nakonec zde prochází v době psaní této předpovědi pásmo deště, které může ovlivnit i dopolední iniciaci konvekce, která ač v rámci modelových výstupů není zohledněná a favorizuje spíše východní regiony, se může díky těmto přeháňkám objevit a iniciovat právě v Jihočeském kraji. Srážky budou během rána postupně ustávat.


Průběh:

Doznívání bouřek a přeháněk na východě území. Poté opětovná iniciace, která začne kolem poledne. Při takto plošně rozloženým podmínkám a synoptické situaci je prakticky nemožné s větší přesností určit lokalitu, kde se bouřky objeví. Mohu vycházet z oblastí, které předpovědní modely za poslední dny více favorizují. Dále je nutné zohlednit i bouřky, které prošly některými oblastmi během neděle a noci na pondělí. Z těchto faktů vycházejí oblasti s vyšší pravděpodobností výskytu bouřek: Vysočina, odpoledne také části Královehradeckého a Pardubického kraje. Dále i oblast střední Moravy. V Čechách zejména západní partie a opět severozápad, Ústecko. Další parametry naznačují, že se může odpoledne a v podvečer objevit několik silnějších bouřek v oblasti kolem Kolína a dále směrem na severovýchod ke Královehradeckému kraji. Počítejme s bouřkovou iniciací odpoledne i u Prahy. Bouřky budou postupovat dále k severu a severovýchodu.


Supercely a doprovodné jevy:

Ač podmínky rozvoji supercel nenahrávají, ukazuje se, a to ne jen z událostí nedělních bouřek, že jsou bouřky vykazující rotaci prakticky běžnou součástí našich životů. Já osobně jsem za poslední dny zaznamenal řadu bouřek, ve kterých byla detekovatelná rotace. V případech, jako jsou pondělní bouřky, ale hodně záleží na lokálních podmínkách, které určují i následný potenciál vzniku, supercel nad danou oblastí. Na jejich rozvoj může mimo jiné mít vliv i interakce jednotlivých bouřkových jader mezi sebou.

V případě rozvoje silnější bouřky či dominantního jádra (supercely) musíme počítat hlavně se silnějším krupobitím s větší akumulací menších krup, velmi ojediněle i krup do 4 cm. Dalším rizikem budou hlavně přívalové srážky, a to díky pomalejšímu postupu bouřkových shluků nad stejnou oblastí.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty