Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
18.05.2024 05:41:14

Počasí: Sobota ve znamení zvětšené oblačnosti. Bouřky zejména na východě. Mohou se objevit i kroupy. Teploty do 24 °C

Situace:

PočasíČR bude ovlivňovat tlaková níže, která má svůj střed nad Německem. Během dne očekávejme oblačno až polojasno. Ráno a dopoledne déšť nebo přeháňky, zejména v Čechách. Odpoledne tvorba kupovité oblačnosti s přeháňkami nebo bouřkami. Četnější na Moravě a Českomoravské vrchovině. Nejvyšší teploty kolem 22 °C. Na horách do 15 °C. Vítr bude vát mírný do 20 km/h, který v bouřkách přechodně zesílí s možností nárazů až 65-70 km/h. V noci na neděli doznívání přeháněk a bouřek, které budou i během noci četnější na východě ČR. Poté během nedělního rána a dopoledne další iniciace přeháněk a bouřek

Předpovědní modely:

Panuje poměrně vzácná shoda mezi jednotlivými modely a umístění bouřkové aktivity. Modely nabízí hodnoty lability v řádu několika stovek, v průměru do 500 j/kg. Co je ale zajímavější je takzvaná dynamická podpora. Ta bude během dne mírně zesilovat. Většina modelů se drží střední cesty a počítají s průměrným střihem větru 0-6 km do 18 m/s.  ECMWF naznačuje možnost kolem 20 m/s. Některé modely počítají s regionálně zvýšené "dynamiky" přibližně v oblasti Svitav, Poličky a dále směrem ke Královehradeckému kraji. Hodnoty relativní helicity (SRH 0-3 km) se pohybují v rozmezí 150-200 m2/s2. V extrémní variantě až 280 m2/s2. SRH (0-1 km) 100-150 m2/s2. Vzhledem k oblasti výskytu, která má vyšší nadmořskou výšku, vykreslují modely přímo úměrné snížení LCL (kondenzační hladiny). Tyto podmínky budou nahrávat rozvoji už klasických letních bouřek multicelárního charakteru s lepší organizovaností.

Supercely: (Rotující bouřky)
Některé modely vykreslují přechod jednoho či dvou dominantních jader, pravděpodobně supercel kdesi v oblasti, kterou můžeme ohraničit přibližně třemi body: JihlavaOpavaHradec Králové.

Průběh:

Přesná pozice srážek bude záviset na reálném místění středu tlakové níže nad Německem. V čase zápisu této předpovědi se modelové výstupy shodují s pozicí níže (dle satelitních dat). Bohužel žádný model nemůže se 100% jistotou toho určit, proto je vyznačená žlutá oblast trochu větší, aby zahrnovala možnost chyby v načasování bouřkové iniciace.

První přeháňky a bouřky se začnou vytvářet podélně v pásu, který se bude nacházet nad Vysočinou a východním cípem Jihočeského kraje. K této iniciaci dojde mezi 11-14:00. Dále se začnou rozvíjet osamocené přeháňky prakticky kdekoliv v Čechách, ale výrazně vyšší pravděpodobnost je v západním cípu, kde se ojediněle objeví i bouřky.

Večer a noc na neděli:

K večeru bude bouřková činnost postupně ustávat. Od jihozápadu ale počítejme s dalším pásmem přeháněk. To se bude přesouvat přes Vysočinu a Moravu během noci a nedělního rána. Některé výstupy značí, že i v rámci tohoto systému se mohou objevit bleskové výboje.

Doprovodné jevy:

Největším rizikem v bouřkách bude přívalový déšť a to, zejména pokud se bouřky s pomalejším postupem skutečně utvoří ve výše zmiňovaném pásu. Dalším rizikem bude krupobití. Velikost krup by neměla přesáhnout 3 cm. V případě výskytu silného dominantního jádra (supercel/y) počítejme zejména s nárazovitým větrem

Další dny (Neděle):

V neděli musíme opět počítat s bouřkami. Ty se ale budou tentokrát objevovat prakticky kdekoliv v ČR. Dynamická podpora bude výrazně nižší a intenzita bouřek bude plně v rukou regionálních podmínek. Energetická podpora (CAPE) rovnoměrně rozložená přes naše území. Bouřky i tak pravděpodobně četnější spíš v Čechách a horských oblastech. Teploty do 24 °C. Vítr jen mírný, v bouřkách přechodně zesílí. Teploty do 25 °C.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty