Věra Stárová (GfK-Praha)
Ostatní  |  25.09.2003 08:48:46

Cizinci, kteří u nás žijí, by se měli chovat jako my a nevyčnívat.

Téměř polovina obyvatel České republiky považuje příliv cizinců do naší země za jev spíše nepříznivý. Vyplývá to z výsledků reprezentativního výzkumu společnosti GfK Praha uskutečněného v únoru na vzorku 1 000 respondentů náhodně vybraných z populace celé ČR.

Více negativně vyhraněný postoj mají občané k etnikům a národnostem, které k nám přicházejí z Východu, Asie, bývalých svazových republik a Romům, považují je spíše za zdroj problémů.

Češi by raději žili v uzavřené společnosti a zaobírali se svými vlastními problémy. Jsou přesvědčeni, že by se každá země měla starat o své problémy a své občany. To je názor dvou třetin dotázaných respondentů (67 %). Není bez zajímavosti, že častěji tak odpovídají lidé, kteří zažili totalitní režim a nyní jsou na konci své produktivní dráhy, nebo krátce v důchodu (ve věku 50 až 64 let).

S netolerancí se setkáváme i vůči způsobu života a kulturním zvyklostem cizinců a imigrantů. Většina (78 %) respondentů má za to, že cizinci žijící v České republice by se měli co nejvíce přizpůsobit našim zvyklostem, naučit se českému jazyku a žít jako my. Volnost v pronikání jiných kultur do naší země by častěji (21 %) ponechali lidé ve věku 15 –29 let.

Občané si přejí držet si příslušníky odlišné národnosti a jiného etnického původu od sebe co nejdál. Bydlet v jednom domě či v sousedství s Romem (79 %) či Ukrajincem (71 %) by dotázaným vadilo. Podobný vztah k Romům projevují i lidé,  kteří sami cítí příslušnost k nějaké víře. Respondenti pravicové orientace jsou k Romům méně tolerantní než osoby levicového politického zaměření. Naopak bez problémů by Češi mohli mít za souseda Američana (83 %) nebo Slováka (85 %).Ve srovnání s rokem 1995, kdy byl v České a Slovenské republice uskutečněn průzkum na stejně vybraném vzorku populace, se setkáváme s názorovým posunem. Žít s Romem v jednom domě by v roce 1995 vadilo dvěma třetinám dotázaných (64 %) obyvatel ČR.

Jak je patrné z výsledků výzkumu, v Čechách panuje klima obav z cizinců či určitý pocit ohrožení. Převládá názor, že cizinci se významně podílejí na růstu kriminality, který by jinak nebyl tak velký (52 %). Obavu z konkurence vyjadřuje i postoj, že cizincům z některých zemí bychom měli zakázat u nás podnikat (37 %). Dotázaní jsou často (42 %) názoru, že cizinci přinášejí nemoci, jde jim o český majetek a levnou českou práci. Není nezajímavé, že možného vlivu jiných kultur či náboženství se Češi nebojí. Třetina (35 %) dotázaných respondentů je přesvědčena, že bez cizinců a imigrantů by se nám dařilo lépe. Přínosem jsou cizinci pokud přinášejí investice, které naše podniky potřebují (38 %) – viz graf níže.

Při kontaktu s cizinci, kteří na první pohled vypadají odlišně, má 8 % dotázaných respondentů určité obavy až strach. Nejistotu a odstup můžeme zaznamenat u 18 % osob. Tři pětiny (60 %) lidí si cizinců, které potkají v restauraci nebo dopravním prostředku, nevšímají.

GfK Praha je předním dodavatelem služeb v oblasti výzkumu trhu a veřejného mínění v České republice.
Společnost byla založena v únoru 1991. Její základní jmění je 7 mil. . Zabýváme se získáváním, analýzou a interpretací marketingových informací pro zákazníky z oblasti průmyslu, obchodu, médií i pro poskytovatele služeb ze soukromého i veřejného sektoru. GfK Praha je dynamickou společností, jejíž obrat od založení nepřetržitě roste.

GfK Praha je součástí skupiny GfK (GfK Group).Naše mateřská firma, GfK AG, se sídlem v  Německu, která patří k předním světovým hráčům ve výzkumu trhu a je činnáaktivní v 50 zemích celého světa.Pracovníci GfK Praha jsou členy ESOMAR - celosvětové asociace odborných pracovníků výzkumu trhu. Jednou z hlavních zásad naší činnosti je přísné dodržování principů etického kodexu a standardů kvality těchto profesních organizací.

   

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688