Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
11.05.2024 15:54:20

Počasí: Klidné jaro, slunce, odpoledne ojediněle přeháňka

Počasí ve střední Evropě je nyní klidné jarní. Teploty pozvolna rostou. V dalších dnech bude v nížinách odpoledne až 25 °C. Nejčastěji se pak v průměru setkáte s 22 °C. Na obloze bude většinou polojasno. Užijeme si dost sluníčka. Jen v odpoledních hodinách se budou objevovat ojediněle přeháňky nebo bouřky, a to jen v určitých částech republiky. To rozepisujeme v denní předpovědi níže. V neděli se takto přeháňky a bouřky vyskytovaly třeba jen v severovýchodní polovině Česka. Postupně zesílí tradiční jihovýchodní vítr, ale zatím nepůjde o nějakou větší vichřici.

Frontální srážky by mohly dorazit až kolem čtvrtka, takže si musíme počkat na upřesnění situace. Slunečné počasí bude nahrávat vyšší koncentraci pylů. Hlavními alergeny následujících dnů budou pyly trav a obilovin. Přítomny budou také pyl jitrocele, šťovíku, dubu, ořešáku, jírovce a kvetoucího černého bezu. U kvetoucích polí řepky může vůně květů vadit citlivým osobám, i když pyl řepky jako takový málo alergizuje. Narůstá také koncentrace spor vzdušných plísní. Sezona dubu a buku pomalu ustupuje v nižších polohách, ale ve středních polohách ještě trvá. Pyly jehličnanů alergizují jen minimálně.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude oblačno až polojasno. Ojediněle, v noci na severu a severovýchodě, odpoledne pak naopak na západě a jihozápadě místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty podle oblačnosti 16 až 23 °C.

V pondělí bude jasno až polojasno, postupně na jihozápadě oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 19 až 23 °C.

V úterý bude jasno až polojasno. Teploty 20 až 24 °C.

Ve středu bude jasno až polojasno, na jihozápadě místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Od čtvrtka potom na frontě déšť, přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 20 až 24 °C, za frontou 15 až 20 °C.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty