Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
08.05.2024 18:40:02

Čeká nás klidné jarní počasí a teploty kolem 19 °C

Počasí posledních dní bylo lokálně dynamické a páchalo i škody. Na vině byly zejména silné bouřky, které přinášely krupobití a přívalové srážky. Nejhorší snímky přicházely ze Zruče nad Sázavou nebo Českých Budějovic. V úterý pak vydatně pršelo na frontálním rozhraní v pásu od severozápadu směrem k jihovýchodu. Kde se za poslední dny vyskytly bouřky a zároveň tento trvalý déšť, napršelo až 60 mm vody. Srážky na mnoha místech víceméně vyřešily aktuální půdní sucho. Problém zdá se zůstane na severu republiky, kde je sucho i extrémní (Liberecký kraj a Podkrkonoší).

Počasí v dalších dnech už bude klidné, příjemně jarní. Teploty budou zpočátku kolem 18 °C, postupně půjdou v nížinách i slabě nad 20 °C. Na obloze bude nejčastěji polojasno až oblačno. Srážky se objeví jen ojediněle, v neděli zřejmě budou přeháňky nebo slabé jarní bouřky místy. Pak budeme čekat na frontu. Nyní ve středu a čtvrtek ráno ojediněle přízemní mrazíky. Neměly by být vážné. Za zajímavost stojí, že v dalším období modely neočekávají žádný větší vítr. To je docela vzácná situace. Jen zpočátku bude cítit severní nebo severovýchodní proudění. Malý vítr příjemné počasí umocní.


Předpověď počasí na další dny

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, v Čechách během dne přechodně až oblačno. Teploty 16 až 20 °C.

V pátek bude oblačno až polojasno, zpočátku místy jasno. Na severu a severovýchodě ojediněle přeháňky. Teploty 17 až 21 °C.

V sobotu bude oblačno až zataženo, zpočátku místy polojasno. Na severovýchodě místy přeháňky. Teploty 18 až 22 °C, na severovýchodě 16 až 19 °C.

Od neděle bude polojasno až oblačno, ojediněle nebo případně místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 17 až 23 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty