chmi.cz (ČHMÚ)
06.05.2024 12:56:00

Dnešní bouřková situace bude patřit k těm zajímavějším. Naše území bude ovlivňovat zvlněné frontální rozhraní

⛈ Dnešní bouřková situace bude patřit k těm zajímavějším. Naše území bude ovlivňovat zvlněné frontální rozhraní. Před ním se k nám dostává teplejší a vlhčí vzduch. S výjimkou pásu od Karlovarského po Liberecký kraj se dnes odpoledne budeme moci setkat s bouřkami. Jejich největší pravděpodobnost je pak v Jihočeském kraji, na Vysočině a na Moravě.

🌬Vertikální profil větru naznačuje většinou potenciál pro orgnizaci bouřek do shluků, i když výjimečná supercela se v místech s lokálním zesílením střihu větru nedá vyloučit.

⚡️První přeháňky a bouřky se již začínají tvořit v Pošumaví a Novohradských horách, a v následujících hodinách by jich mělo přibývat zejména v oblasti Jižních Čech a Českomoravské vrchoviny. V jejich rámci se mohou později vyskytnout kroupy do 2 cm a nárazy větru kolem 70 km/h a krátkodobé intenzivní srážky. Tyto bouřky by měly mít pozvolný postup směrem k východu až severovýchodu.

🌩⛈🌩⛈ V průběhu odpoledne a večera by se bouřky měly slévat do větších celků - takzvaných MCS - mezoměřítkových bouřkových systémů. V těch je zejména riziko nárazů větru (opět až kolem 70 km/h) a přívalových srážek. Ty budou postupovat od západu k východu až severovýchodu a budou se pohybovat relativně pozvolna. Některé modely naznačují, že zejména přes Vysočinu a Jihočeský kraj by mohl přejít i více než jeden takovýto systém. Na severu Vysočiny je po včerejšku větší nasycení půdy a případné opakující se intenzivní srážky už by mohly způsobovat problémy s odtokem vody v krajině.

🖼Na obrázku je předpokládané rozložení maximální radarové odrazivosti a blekové aktivity, jak jej simuluje náš model Aladin pro 18:00 UTC, což je 20:00 občanského času.

#bouřky #KonvektivniSkupina


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty