Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
05.05.2024 22:42:56, aktualizováno 06.05.2024 05:30:22

Počasí: Pondělí opět ve znamení bouřek. Četnější budou na východě území. Ojediněle mohou být i silnější

Situace:

Zvlněné frontální rozhraní bude postupovat na východ. Přes den očekáváme oblačno až polojasno. V Čechách místy zataženo s deštěm. Během odpoledne přibývání oblačnosti v podobě přeháněk a bouřek, ojediněle i silnějších. Objeví se zejména ve východní polovině Čech a Českomoravské vrchoviny. Během večera se bouřky objeví hlavně v jižních a jihozápadních Čechách. Teploty během dne do 25 °C. Na horách kolem 14 °C. Vítr bude vát jen slabý jižní do 4 m/s, během dne bude stáčet na severní. V bouřkách přechodně zesílí.

Podmínky:

Modely nabízejí víceméně podobné podmínky s jakými jsme se setkali během neděle. Co se dostupné energie týče, panuje shoda v řádu stovek až do 1200 j/kg. Dynamická podpora bude slabší se střihěm větru 0-6 km do 12 m/s. SRH 0-3 km (helicita) v řádu desítek, do 100 m2/s2. Parametry pro výskyt krup naznačují, že vyšší pravděpodobnost bude ležet v jižních partiích Čech a Vysočiny. Bude se tedy jednat o podmínky napomáhající rozvoji celkem solidních multicelárních bouřek, kde se dá očekávat, že se budou během postupu slučovat a chaoticky vznikat a zanikat. Zajímavé projevy může mít systém (MCS), který projde v noci na úterý viz "Pondělní večerní bouřky".

Průběh:

Bouřky se začnou tvořit odpoledne na jihozápadě a jihu Čech. Poté se budou přesouvat dále nad Vysočinu a východní Čechy. Půjde tedy opět o podobný pás ve kterém se objevovaly bouřky během neděle. Mezi nejvíce zasažené kraje bude patřit: Vysočina, Jihočeský, Královéhradecký a Pardubický kraj. S postupujícím odpolednem se bouřky začnou tvořit i východněji nad celou Moravou.

Nejisté bouřky u hlavního města

Některé modely počítají s nástupem jakýchsi dvou hlavních pásem bouřek. První začínající, jak bylo psáno, na jihu Čech a další ležící přibližně v oblasti Karlovarského kraje s postupem od severozápadu. To, zda tato varianta vyjde je krajně nejisté. Čtenáři si tuto variantu ověří pohledem na radarová data ČHMÚ, kde pokud se začnou během odpoledne vytvářet bouřky v pásu od Karlových Varů až po Mostecko, pak je tato varianta možná. V takovém případě může být zasaženo i hlavní město Praha. Díky nižší pravděpodobnosti tohoto scénáře byla pro dané oblasti snížena i pravděpodobnost výskytu bouřek na předpovědní mapě.

Update: (Vztahující se k informaci ohledně hl. města Prahy)

Vzhledem k možnému scénáři postupu bouřek od severozápadu do středních Čech, který naznačují i nejnovější modelové výstupy byla mapa mírně pozměněna a tento scénář byl v ní zohledněn. Je možné, že se bude jednat o jednu osamocenou výraznější bouřku nebo několik bouřek. Vzhledem ke sklonu a postupu vůči jihozápadnímu proudění možná i supercelárního charakteru. 

 

Pondělní večerní bouřky

Během večera se začne přibližovat pásmo bouřek od Bavorska, které zasáhne zejména jižní Čechy a po přechodu hranic se může mírně natahovat a zasáhnout partie Plzeňského kraje, jižní části kraje Středočeského a znovu Vysočinu. Toto pásmo by podle všech předpokladů mělo během nočního postupu slábnout a přecházet do vytrvalého deště. 

Doprovodné jevy:

Ve výraznějších jádrech musíme počítat s možností výskytu krup do 3 cm. Shluky přeháněk a bouřek budou představovat riziko v podobě přívalového deště. K večeru může na lineárně tvarovaných shlucích bouřek i zafoukat. Večerní pásmo bouřek, které by mělo zasáhnout jižní Čechy, může být doprovázeno i nárazovitým větrem krátkodobě až o síle 70-75 km/h, výjimečně 90 km/h.

Úterý:

Za pásmem deště, které bude přecházet večer a v noci na úterý se citelněji ochladí až o 10-12 stupňů. Během úterního rána už naměříme teploty jen kolem 10 °C. Nejvyšší denní teploty v úterý budou dosahovat 18 °C. Jak se bude odsouvat frontální rozhraní, začne se k nám rozšiřovat okraj tlakové výše, která bude mít svůj střed nad Velkou Británií. Během celého úterka musíme počítat spíše se zataženou oblohou a občasným deštěm nebo přeháňkami, které budou postupovat od severu, později od severovýchodu. S nastupujícím večerem bude deště a přeháněk rychle ubývat.

Sledujte situaci a předpovědi i na mé facebookové stránce. 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty