Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
05.05.2024 05:19:53, aktualizováno 05:23:56

Počasí: Neděle ve znamení frontálního rozhraní. Objeví se i bouřky, na východě ojediněle i intenzivní s přívalovým deštěm nebo kroupami

Situace:

Nad střední Evropou se bude nacházet zvlněné frontální rozhraní. Během dne oblačno až polojasno. Od západu přechodně zataženo s přeháňkami a bouřkami, které budou výrazně četnější ve východní polovině ČR.

Nejvyšší teploty až 24 °C. Na západě ČR kolem 18 °C. Na horách naměříme 14-15 °C. Během dne bude foukat jen slabý jihozápadní vítr, ten může v bouřkách přechodně zesílit až na 70 km/h. Tlaková tendence, setrvalý stav.

Podmínky:

Modely počítají s energetickou podporou CAPE v řádu stovek až kolem 1000 j/kg. Během dne bude také mírně zesilovat střih větru na hodnoty kolem 15 m/s. Jinak dynamická podpora poměrně slabá. Takovéto hodnoty budou podporovat vznik už lépe organizovanějších bouřek. Jen některé modely predikují do oblasti táhnoucí se od jihu Moravy až do jižního Polska mírně zvýšené hodnoty SRH (helicity) 0-3 km, a to do 120 m2/s2. Je pravděpodobné, že se bouřky budou slučovat do shluků, a to zejména v oblasti severních partií Vysočiny a dále na sever do Polska. Podmínky pro rozvoj supercel (rotujících bouří) budou značně omezené a jejich případný ojedinělý výskyt bude spíš vázán na lokální vlivy. Plošně s nimi nepočítáme.

Průběh:

Pásmo srážek, které se momentálně nachází nad Německem se bude zvolna přesouvat k naší západní hranici a slábnout. Odpoledne přibližně mezi 13-14 h začne docházet k první iniciaci bouřek a přeháněk. Předpokládané oblasti vzniku jsou následující kraje: Jihočeský, západní okraj Vysočiny. Dále sever Čech a v Sasku. Bouřky budou poté postupovat zvolna od jihozápadu až západu dále na východ až severovýchod. Největší rozvoj očekáváme později odpoledne a na večer v oblasti Svitavska, Vysočiny, Jeseníků a jihu Polska.

Po přechodu pásma srážek:

V sektoru za hlavním srážkovým pásmem se budou tvořit další jednotlivé buňky, ale v daleko menším počtu. Ty pak mohou zasáhnout prakticky jakékoliv místo v Čechách, viz oranžové oblasti (15%). Větší pravděpodobnost bude v západních partiích: Plzeňsko a jižní Čechy.

Doprovodné jevy:

V bouřkách musíme počítat s nárazovitým větrem, který může ojediněle dosahovat rychlosti až 70 km/h. Dalším rizikem budou i kroupy, které mohou dosahovat velikosti až 3 cm. Větší riziko na výskyt krup logicky náleží do sytě žlutých oblastí.

Výhled na pondělí:

Bouřky se objeví i během pondělí, zatím se zdá, že se bude jednat opět o podobné oblasti, a sice části jižních Čech a Českomoravská vrchovina. Podrobnější informace přinesu v další předpovědi, která vyjde během noci na pondělí.

Sledujte předpovědi i na mé facebookové stránce.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty