Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
02.05.2024 05:59:07, aktualizováno 05:59:58

Počasí: Na většině území oblačno a teploty do 24 °C. Bouřky se objeví zejména na jihozápadě Čech. Zabouří i v pátek

Situace:

Pro počasí v České republice bude určující tlaková níže nad západní a střední Evropou. Přes den bude po většinou oblačno s teplotami kolem 24 °C. Na Českomoravské vrchovině jen do 20 °C. Běhen dne bude foukat čerstvý jihovýchodní vítr s nárazy kolem 50-70 km/h. Během odpoledne rozvoj kupovité oblačnosti v západních a jihozápadních partiích Čech. Zde se objeví přeháňky a bouřky. Jinde jen ojediněle. Mírně zvýšená šance na bouřky bude v jižní a jihovýchodní Moravě.

Podmínky:

Modely nabízejí poměrně široký rozptyl, co se týče rozložení potenciální energie. Zatímco GFS udává hodnoty kolem 500 j/kg prakticky do celých Čech. ICON D2 je už méně přesvědčivý a je jasně viditelná preference Bavorska. To potvrzují i modelové výstupy rozvoje oblačnosti, které ukazují, že se první přeháňky a bouřky začnou tvořit po poledni v Bavorsku a podél jihozápadní hranice s Německem. Dynamická podpora vesměs slabá, jen v jižních Čechách během odpoledne inklinace k navyšování SRH až na 150-180 m2/s2. Panuje i jistá shoda na hodnotách nízkohladinového střihu větru kolem 10 m/s. Tato kombinace by v případě výraznějších bouřek mohla podvečer přinést lokálně podmínky i pro buňky, které by vykazovaly rotaci. (ICON D2)

Postup:

Buňky se budou rozvíjet více méně chaoticky a budou postupovat od jihovýchodu až jihu. Jak bylo již psáno výše, očekává se iniciace v jihozápadních partiích Čech po poledni s vrcholem bouřkové aktivity kolem 18 hodiny. Mezi kraje, kde je pravděpodobnost zasažení bouřkami nejvyšší patří Karlovarský a Plzeňský kraj. Svou roli jistě bude hrát i míra sucha, které má tendenci, lidově řečeno, podporovat „sama sebe“. To znamená, že reálné hodnoty lability nemusí být tak plošné, jak vykreslují modely, ale spíš půjde o ostrůvkovité oblasti s vhodnějšími podmínkami. Zde by právě mohla zafungovat jako jazýček na vahách zmíněná večerní „dynamická podpora“. 

Jih Moravy:

Většina modelů se shoduje i na iniciaci přeháněk a bouřek na jižní Moravě. Zde ale půjde podle všech předpokladů jen o ojedinělý jev, na rozdíl od jihozápadní hranice.

Nebezpečí:

V bouřkách musíme počítat s nárazovitým větrem a mohou se objevit i kroupy do 3 cm.

Výhled další dny:

Bouřky se objeví také během pátku. To by už měly být četnější a snad přinesou tak potřebnou vláhu. Opět budou postupovat od jihovýchodu a zasáhnou pravděpodobně zejména střední, severní a severozápadní Čechy. Bohužel významnější vliv na stav sucha v některých regionech nejspíš tyto bouřky mít nebudou.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty