Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
27.04.2024 17:14:19

Stabilní předpověď počasí: Slunečno, teplo, ale vítr

Po docela dlouhé epizodě chladného počasí ve střední Evropě nyní došlo konečně k zásadní změně a teploty pozvolna letí nahoru. Navíc je převážně slunečno. Nad východní Evropou je rozsáhlá tlaková výše a ta zásadním způsobem ovlivňuje počasí u nás. Navíc po její zadní straně k nám proudí teplý vzduch přímo od jihu. Tohle počasí vydrží minimálně několik dní. Určitou nevýhodou bude sílící jihovýchodní vítr. Postupně půjde o klasický silný profuk mezi Alpami a Karpaty. Vyšší polohy, Českomoravská vrchovina a také jižní Morava tak budou velmi větrné. A to od neděle minimálně do středy.

V Česku se také nyní rychle rozvine sucho. V uplynulém období sice spadly srážky, nebylo jich ale úplně moc. Největší předpoklady pro vznik jarního a pak i letního sucha mají letos pás z jižních Čech na západní Vysočinu, dále pak celkově Liberecký kraj a západ Královéhradeckého kraje. Také Nízký Jeseník je oproti historickým průměrům suchý. Srážky se očekávají přibližně od čtvrtka, ale to je dost daleko, musíme počkat na další vývoj. Končí kritická epizoda ranních mrazů, které nenávratně poškodily vegetaci hlavně v Čechách. Jižní Morava kolísala často kolem 0 °C v ranních hodinách a dopadla lépe.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude polojasno. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost, zejména na Českomoravské vrchovině. Teploty 20 až 24 °C. 

V pondělí bude polojasno až oblačno. Teploty 21 až 25 °C. Větrno od jihovýchodu.

V úterý bude polojasno až jasno. Teploty 23 až 27 °C. Větrno od jihovýchodu.

Od středy bude převážně polojasno. Později od západu oblačno, místy přeháňky a bouřky. Teploty 21 až 25 °C, později 17 až 23 °C. Zpočátku větrno od jihovýchodu.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty