chmi.cz (ČHMÚ)
26.04.2024 16:06:00

Dnešním dnem končí velmi chladné období, které trvalo téměř 2 týdny

❄Dnešním dnem končí velmi chladné období, které trvalo téměř 2 týdny a přineslo na naše hory na duben poměrně zajímavé množství sněhu a na většině území bylo během této epizody zaznamenáno několik velmi studených nocí.

❄🌡⚠️Dnešní ráno bylo jako poslední ještě velmi studené. Teploty klesaly nejčastěji na +2 až -3 °C, ale například v Pošumaví klesly teploty místy na -3 až -7 °C. Na 4 stanicích s dobou pozorování delší než 30 let byl ještě dnes překonán či vyrovnán minimální rekord. Jedná se o stanice Dyjákovice -1,2 °C (původní rekord -0,6 °C v roce 2016), Hubenov -3,0 °C (-3,0 °C, 1988), Byňov -3,2 °C (-2,8 °C, 2021) a Černá v Pošumaví -6,2 °C (-4,9 °C, 2020).

❄☀🌦Včera panovalo typické aprílové počasí a na horách se ještě vyskytovaly četné sněhové přeháňky. Dnes ráno leželo stále nejvíce sněhu na Šumavě. V polohách cca nad 900 metrů leželo od několika cm do 15 cm, ale na pohraničním hřebeni, kde místy zůstal ležet i starý sníh, bylo dnes ráno naměřeno 35 až 53 cm. V Krkonoších leželo od podobné výšky také od několika cm do 10 cm, ale na hřebeni bylo naměřeno od 15 do 36 cm.

❄Na ostatních horách dnes ráno leželo sněhu méně. Na hřebenech Jeseníků a Králického Sněžníku bylo naměřeno 20 až 30 cm, na hřebeni Beskyd okolo Lysé hory 16 cm, na hřebeni Krušných hor 8 až 15 cm. V hřebenových polohách Jizerek a Orlických hor bylo sněhu ještě méně.

❄Vzhledem k velmi rychlému oteplování během pátečního dne a víkendu bude sníh z horských poloh velmi rychle odtávat, a také ranní teploty už budou v dalších dnech výrazně vyšší. Pouze v sobotu ráno ještě může teplota, zejména na jihozápadě území, klesnout k nule.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty