Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
24.04.2024 19:41:56

Studené počasí skončí. Pozvolna se oteplí na 22 °C

Poměrně vytrvalé studené proudění ve střední Evropě končí. Od jihu až jihovýchodu přijde teplejší proudění. Den za dnem se bude oteplovat. Vzestup teplot bude pozvolný, protože náš region se z chladna bude muset doslova vyhrabat. Den za dnem se začne oteplovat asi o 4 °C. O víkendu se poprvé teploty dostanou nad 20 °C v nížinách (zejména v neděli). Na začátku nového týdne by pak mělo být až 25 °C. Bohužel rána budou zpočátku velmi chladná, zejména v pátek znovu i mrazivá. V pátek ráno mohou být při vyjasnění až -4 °C.

Je pozitivní, že se Česku nakonec vyhnula potenciálně nebezpečná situace s vydatným sněžením, které mohlo zasáhnout centrální a východní část země. Těžký mokrý sníh by napáchal velké škody, zejména na olistěné vegetaci. Tato situace se nakonec omezila na horské polohy krajního východu republiky. Ve čtvrtek se ještě objeví smíšené a sněhové přeháňky od 800 m n. m. (zpočátku i 400 m n. m.), a pak už se zimní počasí začne poroučet. Víkend a nový týden bude ve znamení pěkného teplého jara.


Předpověď počasí na další dny

Ve čtvrtek bude proměnlivá oblačnost, přeháňky, i krupkové, zpočátku nad 400 m n. m., postupně nad 800 m n. m. sněhové. Teploty 6 až 10 °C, na jihovýchodě až 12 °C. Místy ranní mrazíky.

V pátek bude jasno až polojasno, postupně polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 12 až 16 °C. Nejchladnější ráno s ranními mrazy.

V sobotu bude polojasno až jasno, přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky. Teploty 16 až 20 °C. Mráz už jen přízemní.

Od neděle bude skoro jasno, polojasno nejčastěji. Teploty 20 až 26 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty