Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.04.2024 17:46:29

Počasí: Oteplení nepřijde. Místy ranní mrazy, od 700 m n. m. sníh

Tentokrát měla předpověď počasí pravdu už několik dní dopředu. Hlásila, že se ve střední Evropě prudce ochladí. Stalo se tak, odpolední teploty klesly z více jak 20 °C na 10 °C a od středních poloh je ještě míň. Na hory se vrátily sněhové přeháňky, ale nejen na hory. Sněhové vločky se objevují od 800 m n. m., postupně to bude v denních hodinách od 700 m n. m. a v noci můžete smíšené nebo sněhové přeháňky zaznamenat už od 400 nebo 500 m n. m.

Hlavním problémem pro krajinu a plodiny budou v následujících dnech ranní mrazy. Díky oblačnosti a větru nebudou silné, ale i tak se objeví. První mrazivá rána budou čtvrteční a páteční. Místy bude ráno kolem -1 nebo -2 °C. U země ještě míň. Bohužel se v dalším období čeká takových nocí hodně. Modely vůbec nepočítají s nějakým oteplením. A tak budeme čekat, kdy se teplejší jaro vrátí.

Teplota ve výšce nad zemí, kde se počasí utváří, bude až o 6 °C nižší, než je průměr pro druhou polovinu dubna. Na to nejsme v rekordně teplých měsících vůbec zvyklí. Dají se proto očekávat respirační potíže. Na druhou stranu změna počasí uleví alergikům. Během nízkých teplot, mraků na obloze a občasných přeháněk se koncentrace pylu v ovzduší skokově snížila, a tak tomu bude i nadále.


Předpověď počasí na další dny

Ve středu bude proměnlivá oblačnost a místy přeháňky, večer kromě jihozápadu ubývání srážek i oblačnosti. Nad 700 m n. m., zpočátku i níže, přeháňky smíšené či sněhové. Teploty 7 až 11 °C, na jihovýchodě až 13 °C.

Ve čtvrtek bude bude oblačno až polojasno, místy přeháňky, nad 800 m n. m. i smíšené nebo sněhové. Teploty 7 až 11 °C.

Od pátku bude zpočátku polojasno až oblačno, ale na další frontě občas déšť, za frontou znovu přeháňky, od 700 nebo 800 m n. m. smíšené nebo sněhové. Teploty 8 až 12 °C a postupně jen 6 až 10 °C. 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty