Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
15.04.2024 00:10:12, aktualizováno 04:51:23

Počasí: Pondělí ve znamení přeháněk a ojedinělých bouřek. To hlavní se odehraje jižněji od našich hranic. I tak musíme zejména na Moravě s bouřkami počítat

Situace:

Přes naše území bude postupovat frontální vlna. Večer dorazí od severozápadu studená fronta. V druhé polovině noci a během pondělního rána na většině území ještě polojasno, oblačno. Mohou se objevovat přeháňky nebo bouřky, zejména v centrální a jihozápadní části České republiky, které budou postupovat dále k východu. Během odpoledne a večer v jižních partiích ČR déšť, přeháňky a ojediněle bouřky. K večeru se nasune další výraznější pásmo srážek od severozápadu. Nejvyšší teploty kolem 17 °C, na Moravě až 19 °C. Vítr bude vát jen mírný do 6 m/s, k večeru zesilující v nárazech až 20 m/s. V bouřkách přechodně zesílí.

Průběh:

To hlavní se bude odehrávat zejména v Rakousku a Slovensku. S bouřkami, ale musíme i tak počítat i u nás.

Ranní konvekce:

Některé krátkodobé modely naznačují, že se výraznější přeháňky nebo bouřky objeví už v ranních hodinách (3-5:00) v pásu, od západní hranice Čech a přes jižní partie Středočeského kraje. Rozvoj těchto přeháněk a bouřek je zatím značně nejistý a ukazuje ho jen část modelů.

(To je zachyceno na mapě jako oranžový "vložený" pás táhnoucí se pod Prahou)

Odpoledne:

Další pásmo deště začne rychle postupovat z oblasti Alp přes Rakousko směrem k pomezí Česka, Rakouska a Slovenska. Zde můžeme očekávat rozvoj bouřek, pravděpodobně i supercelárního charakteru. Modely nabízejí poměrně dobré podmínky pro rozvoj supercel hlavně na pomezí Maďarska a Rakouska. Ještě výraznější budou ležet hlavně nad Slovenskem, které v mapě pro ČR není zohledněné, ale lidé zde musí počítat s rozvojem supercel. V nich bude nejvyšším rizikem hlavně silné krupobití.

Nejistota:

Vzhledem k nejistotě toho, jak "moc jižně“ se silné bouřky objeví, jsem se rozhodl vydat předpověď. Některé modelové výstupy totiž již několik dní počítají s výskytem bouřek v oblasti táhnoucí se přes části Vysočiny a zejména na jižní a jihovýchodní Moravě. Tyto bouřky mohou být ojediněle doprovázené i silnějším krupobitím. Větší pravděpodobnost jejich výskytu bude ležet například na Břeclavsku a v okolí Hodonína. V této oblasti modelové výstupy zakreslují opravdu velmi výrazná jádra nebo jedno velké dominantní jádro, které projde na pomezí Slovenska a Rakouska. Víme ale, že modely nejsou schopné se 100% jistotou odhadnout lokalitu, která může ležet +/- 80 km od místa zakreslení. To je důvod, proč zmiňuji zvýšené riziko pro Břeclavsko a Hodonínsko. Doporučuji lidem v těchto oblastech sledovat radarové snímky, na kterých by taková bouře měla být jasně viditelná dopředu, a to ve chvíli, kdy se bude nacházet nad Rakouskem.

Další dny:

S bouřkami musíme počítat i v dalších dnech, předpovědi na úterý a další dny si budeme zpřesňovat.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty