chmi.cz (ČHMÚ)
09.04.2024 18:03:08

Poslední v řadě rekordně teplých dnů, přijde studená fronta

Poslední v řadě rekordně teplých dnů ‼️

♨️Před studenou frontou, která postupuje z Německa do Čech, dnes vyvrcholil příliv velmi teplého vzduchu nad naším územím. Vzduch v sobě obsahoval i velké množství saharského písku, který se ve výškovém proudění taktéž přesouval jen zvolna k východu a tentokrát se příliš v přízemní vrstvě neprojevoval. Včerejší průměrné teploty, a to i kvůli vysokým ranním teplotám, byly až o 11 °C vyšší, než činí dlouhodobý průměr. Velmi podobný průběh budou mít i dnešní teploty, kdy na mnoha stanicích opět padaly teplotní rekordy. Rekordy byly překonány na 203 z 268 stanic, což je 77 % všech stanic. Nejvýše teploty vylezly v Praze, ve středních a jižních Čechách, na západě Plzeňského kraje a v Moravskoslezském kraji.

🌡🌡Dnes bylo nejtepleji v Českém Krumlově (28,6 °C), a pak na dvou pražských stanicích (Komořany 28,4 °C a Karlov 28,3 °C) a následovaly Ostrava Zábřeh, Průhonice a Karviná shodně s 28,0 °C. Tabulka ukazuje rekordy na stanicích měřících déle než 30 let. Jedná se o nejteplejší 9. duben v historii měření; předchozí rekord byl naměřen v Přerově v roce 1986 a činil 26,8 °C, tedy ten nový je vyšší téměř od 2 °C.

✳️Dnešním dnem ovšem toto rekordně teplé období končí. Za studenou frontou, která dnes večer a v noci na zítra přejde přes naše území, se zítra dočkáme relativně chladnějšího počasí. Maximální teploty by neměly překročit 15 °C, což jsou obvykle teploty na konci první dubnové dekády.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty