chmi.cz (ČHMÚ)
08.04.2024 17:40:00

Další rekordně teplý den. I dnes teploty vyšplhaly vysoko nad průměr a tak opět padaly teplotní rekordy

‼️ DALŠÍ REKORDNĚ TEPLÝ DEN

🌡 I dnes teploty vyšplhaly vysoko nad průměr a tak opět padaly teplotní rekordy. Byly překonány na 123 stanicích, což je 73 % všech stanic. Nejvýše teploty vylezly ve středních, jižních a západních Čechách.

🥵 Nejtepleji bylo na pražském Karlově (28,5 °C) a na stanicích Husinec a Praha-Komořany (shodně 28,4 °C) a následovaly Dobřichovice (28,2 °C). Tabulka ukazuje rekordy na stanicích měřících déle než 30 let. Jedná se o nejteplejší 8. duben v historii měření; předchozí rekord byl naměřen ve Vyšším Brodě v roce 1986 a činil 28,1 °C.

🐫 Podobně jako před týdnem se k nám spolu s přílivem velmi teplého vzduchu začal dostávat saharský prach, který opět snižoval teploty a spolu s vysokou oblačností utlumil množství slunečního záření přibližně na polovinu. Tentokrát ho zaznamenáváme hlavně v Čechách a nachází se ve vyšších výškách, nejčastěji mezi dvěma a čtyřmi kilometry (žluto-oranžový pruh na grafu z ceilometru v Košeticích). Podle modelů by písečný prach měl nad naším územím vydržet do středy.

zdroj: https://e-profile.eu/


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty