chmi.cz (ČHMÚ)
07.04.2024 17:51:00

Rekordně teplý den - jak jsme již uvedli dříve, velmi teplé jižní až jihozápadní proudění způsobilo, že dnes byly opět přepisovány rekordy maximálních teplot

REKORDNĚ TEPLÝ DEN ‼️

☝️Jak jsme již uvedli dříve, velmi teplé jižní až jihozápadní proudění způsobilo, že dnes byly opět přepisovány rekordy maximálních teplot. Nová extrémní hodnota byla zaznamenána na téměř všech stanicích měřících alespoň 30 let (tzn. 159 ze 167). O extremitě jevu svědčí i to, že nové hodnoty nejvyšší teploty platné pro 7. duben se budou zapisovat na všech stanicích, které měří více než 100 let (celkem 12). Absolutně nejtepleji dnes bylo na stanici České Budějovice, Rožnov (která měří 140 let), a to 30,9 °C. Zde se dnes dokonce jedná zároveň i o celkový dubnový rekord (předchozí 29. 04. 2012 byl 29,9 °C). Stanic s překonaným nebo vyrovnaným dubnovým maximem (ale už s nižší pozorovací řadou) je celkem 12. Na tzv. tropický den se dnes dostali ještě v Praze-Komořanech (30,6 °C) a v Čáslavi (30,1 °C).

🗒Tabulku s deseti nejteplejšími stanicemi (do 17:30), na kterých byl dnes překonán rekord maximální teploty, přikládáme níže (v tabulce chybí stanice, které mají pozorovací řadu kratší než 30 let).

📈Další graf zobrazuje nejvyšší hodnotu maximální teploty v ČR pro jednotlivé dubnové dny, kde je patrné, jak výrazná aktuální teplá epizoda je.

❄️Pro srovnání loni touhle dobou byly teploty podstatně nižší. Ty maximální denní byly většinou mezi 3 a 7 °C a vyskytovaly se sněhové vločky přechodně i v nižších polohách. O něco tepleji bylo zejména v západní polovině Čech. Díky zmenšené oblačnosti v první polovině dne zde kolegové měřili až 13 °C.

⛱Co se týče následujících dnů, tak očekáváme pokračující výrazně nadprůměrně teplé počasí (ojedinělý tropický den není vyloučen ani zítra), které bude ukončeno z úterý na středu studenou frontou postupující od západu přes naše území. Teploty se citelně sníží i o více než 10 °C.


 

 

14:46:00 - TROPICKÝ DEN JE TADY❗️

🌡V souladu s předpoklady dnes stoupají teploty ještě o něco více než včera a opět přepisují rekordy. Na více než polovině měřících stanic zaznamenáváme tzv. letní den, kdy je maximální teplota 25 °C nebo vyšší. Na řadě stanic je ale podstatně tepleji, dokonce jsme již na stanici Praha-Komořany odečetli hodnotu 30,6 °C a hovoříme o tzv. tropickém dnu (30 °C a více)! Na první dubnový týden jsou to opravdu extrémní hodnoty. Předchozí nejdřívější tropický den v roce totiž doposud držela Vlašim, kde bylo 17. 4. 1934 rovných 30,0 °C.

🔥Vzhledem k tomu, že teploty mohou ještě v nebližších hodinách slabě růst (a není tak vyloučeno překročení nebo vyrovnání 30 °C i na dalších stanicích), tradiční tabulku s rekordními hodnotami připojíme až v podvečerních hodinách.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty