Josef Trnka (TPS)
Pojištění  |  19.09.2003 07:43:25

Licitace s marody.

U příležitosti současné diskuse nad návrhem reformy veřejných financí se dnes ještě dotkneme nemocenského pojištění, resp. úprav jak byly vládou původně předloženy. 

Jde především o občany, kteří ztrácejí schopnost pracovat krátkodobě a jimž mají nemocenské a další dávky nahradit ztrátu příjmu z výdělečné činnosti. Ještě na počátku minulého desetiletí nechybělo v zákoně č. 54/1956 Sb., o nemocenském pojištění zaměstnanců, ustanovení § 1, podle něhož bylo „posláním  nemocenského  pojištění   zaměstnanců   zajistit pracujícím a  jejich rodinám spolu  s ochranou zdraví  zabezpečení pro případ nemoci a mateřství,  jakož i přídavky na děti přispívat ke  zdravému   vývoji  nové  generace…

Paragraf byl s účinností od 1. 1. 1993 zrušen, což ale na podstatě a smyslu právního předpisu nic nemění. ČSSD však lze připsat k dobru, že za její vlády zůstala zachována filozofie předpisu a že navíc zavedla nový způsob stanovení denního vyměřovacího základu pro výpočet dávek (§ 18 zmíněného zákona). Ten byl před tím po dlouhou dobu zmrazen na částce 270 . Zavedení dynamických redukčních hranic tak posunulo částku denního vyměřovacího základu postupně až na 606 v letošním roce (samotné nemocenské ovšem činí 50 %, resp. 69 % denního vyměřovacího základu). 

 Nyní se tohoto svého kroku ČSSD, potažmo vládní koalice zalekla a nejenže dočasně navrhuje valorizaci redukčních hranic nadále pozastavit, ale zároveň první redukční hranici vyměřovacího základu pro výpočet nemocenského za dobu jeho poskytování po dobu prvních 14 kalendářních dnů trvání pracovní neschopnosti či karantény ještě redukovat na 90 %, tedy snížit o 48 na 432 . Ranou jistoty je pak snížení procentní sazby za období prvních tří kalendářních dnů pracovní neschopnosti z 50 % na 25 %

Vzhledem k charakteru tohoto pojednání nemá význam zaobírat se dalšími podrobnostmi včetně např. prodloužení rozhodného období ze současného čtvrtletí na jeden rok. Podstatné je, že většina dopadů problematicky zdůvodňovaných změn postihne především střední a nízkopříjmovou  vrstvu obyvatel, pro kterou je sociální systém rozhodně důležitější než pro „bohatší.“  (Skupina s průměrnými příjmy nad 20000 měsíčně ostatně již nyní pobírá nemocenské s ekvivalenci výrazně se snižující s rostoucí úrovní příjmu.)

Zdůvodnění, že „jde o opatření, které může působit proti zneužívání pracovní neschopnosti,“ je inkorektní, protože už samo o sobě obsahuje pochybnosti a navíc hovoří o „zneužívání,“ které není prokázáno. Protože, pokud by prokázáno bylo, ke ztrátám by při správném fungování správního orgánu nedocházelo. Takže jde o spekulaci, která v tom horším případě hojí nesystémově insuficienci státu na úkor jeho slušných občanů.

    Podrobnější informace  ke všem diskusím politiků na:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm, v rubrice Politika (ikona Výroky) s odkazem na celou analýzu reformních záměrů. 

     

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Pá 12:00  Stále více penzistů chodí do práce (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pá   6:00  Německá nehodová bilance 2023: O 42 obětí na životech více OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688