ČHMI (chmibrno.org)
27.03.2024 11:34:00

Srážkově výrazně nadprůměrná zima přinesla jen málo sněhu

V posledních letech se obrázek zim příliš nemění a zažíváme stále teplotně nadprůměrné zimy. Ta letošní se zařadila celorepublikově jako druhá nejteplejší za dobu měření, ale například v Brně to byla suverénně ta nejteplejší od roku 1800, kdy zde máme měření (obrázek 1). Oproti letům 1961-2000 byla letošní zima teplejší o 4°C v rámci celé republiky. Největší odchylka byla zaznamenána ve Zlínském kraji a nejmenší v Karlovarském. Logicky vyšší odchylky byly v nižších nadmořských výškách než na horách.

Výrazně zajímavější byl poměr mezi srážkami, novým sněhem a jeho maximální výškou, která se na daném místě objevila. Potvrzuje se trend z minulých let. Zima je hodně deštivá, málo toho je ale ve sněhu, ale když už nasněží, tak výška sněhu je jako to bylo v minulosti. Srážek bylo oproti letům 1961-2000 o 66 % více. Nejvyšší odchylka byla v Praze a Středočeském kraji, naopak na jižní Moravě byla tato odchylka nejmenší, ale stále dosti výrazná. Z tohoto pohledu byl rozdíl větší na horách než v nížinách. I přes vysoké srážkové úhrny, tak sněhu bylo podprůměrné množství. V rámce celé republiky spadlo jen 70 % nového sněhu. Největší negativní odchylka od průměru byla v západních a severozápadních Čechách. Naopak na Jihlavsku a Českobudějovicku spadlo sněhu obvyklé množství. Například na horách spadlo jen 62 % sněhových srážek a příliš se to nelišilo od nížin. Zajímavé je, že maximální výška sněhu, která se v dané lokalitě objevila byla letos dokonce vyšší než v průměru. Tedy když už letos nasněžilo, tak to bylo v dané chvíli celkem velké množství. Hodně z toho vybočuje oblast kolem Českých Budějovic, což bylo dáno sněžením hlavně na začátku prosince. Například na horách byla ale maximální výška nižší než je obvyklé (86 %).

Obrázek 1. Odchylka teploty vzduchu v Brně v zimní sezóně v letech 1800-2024



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty