Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
27.03.2024 22:35:21, aktualizováno 22:35:26

Počasí: Čtvrtek přinese déšť a přeháňky. Nejvíce bude pršet na Moravě. Možná se objeví i bouřky

Situace: 

Naše území během čtvrtka ovlivní dvě studené fronty. První bude postupovat během rána, další dorazí odpoledne a večer. Během dne bude převážně polojasno, na Moravě ráno i zataženo s doznívajícím deštěm a přeháňkami, ojediněle i bouřkami. Teploty se vyšplhají až na 17°C, jen na západě Čech kolem 10°C. Během dne bude vát jen slabý vítr, odpoledne a během přechodu fronty zesilující až na 70 km/h.

Podmínky a nejistota modelů:
Čtvrteční průběh je, co se bouřkové činnosti týče, velmi nejistý. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl prozatím předpovědní mapu nevydávat a předpověď upřesnit během čtvrtka formou tzv. nowcastingu. Existuje shoda několika modelů na tom, že se bouřky objeví během odpoledne na pomezí Čech a Moravy. Toto pásmo se bude posouvat dále k severovýchodu a zasáhlo by celou Moravu. Bouřky by ale byly spíše lokálního charakteru (vnořené do postupujícího deště). Další scénář ale počítá s pásmem výraznějších přeháněk na západě Čech v sektoru za frontou. K tomu by mělo docházet krátce poté, co fronta postoupí nad Moravu. Další modelace pro změnu bouřky vylučuje úplně. Modely se shodují vlastně jen na výraznější dynamické podpoře v podobě střihu větru v rozmezí 18-23 m/s (během dne sílící). Některé modely naznačují na Moravě i poměrně vysoké hodnoty SRH (helicity) v rozmezí 150-200 m2/s2. Tyto výstupy vykreslují i mírně zvýšenou instabilitu ve východních Čechách a střední Moravě (250-300 j/kg). Vzhledem k absolutní nekonzistentnosti modelových výstupů mohu jen říct, že se osobně přikláním spíše k variantě, kterou nabízely modely ještě před několika dny, a sice k možnosti bouřek na Moravě. Varianta, že se v sektoru za frontou objeví nějaké navazující přeháňky nebo bouřky se mi momentálně jeví jako nepravděpodobná.
Průběh:

Fronta by měla dorazit v odpoledních hodinách a bude postupovat od Alp. Rychle pak dorazí nad naše území a zasáhne hlavně Jihočeský kraj, Vysočinu a východní Čechy. Následně se přesune na Moravu. Zde panuje všeobecná modelová shoda na tom, že zítřejší odpoledne na Moravě bude ve znamení deště. Co se bouřek týče, jak jsem psal výše, je situace značně nejistá, ale přesto musí obyvatelé Moravy s bouřkami pro zítřek počítat jako s jednou z variant, jak se bude fronta v jejich regionu projevovat.

Co tedy víme takřka určitě:

Víme, že nejvýraznější srážky zasáhnou zejména východ naší republiky a déšť zde potrvá i během první poloviny noci na pátek.

Co nevíme jistě:

Jestli skutečně bude přítomná dostatečná labilita na podporu a iniciaci bouřek. Pokud by k tomu došlo, pak by bouřky a přeháňky měly dostatečnou dynamickou podporu k tomu, aby výraznější radarové cíle vykazovaly rotaci. Dále není jisté, zda se objeví bouřky i v sektoru za frontou. Předpověď bouřek bude upřesněna během čtvrtka podle reálných naměřených hodnot a na základě sondážních měření.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty