Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
27.03.2024 06:11:37, aktualizováno 06:11:40

Počasí: Zvlněná studená fronta přinese déšť, přeháňky a ojedinělé bouřky. Stále bude foukat silnější vítr


Situace:

Ze západní Evropy k nám postoupí zvlněná studená fronta. Před ní se k nám bude dostávat teplý vzduch od jihu. Teploty 14-18°C. V Čechách lokálně až 20-21°C. Během dne většinou polojasno, na Moravě a ve východních Čechách může být i zataženo. Poté nás během večera a noci na čtvrtek začne ovlivňovat frontální systém. Déšť a přeháňky se vyskytnou postupně na celém území. Silnější a trvalejší srážky zejména na jihozápadě Čech. Ojediněle i bouřky. Vítr bude vát rychlostí kolem 30 km/h. V nárazech až 70 km/h. Týká se to zejména Vysočiny a severovýchodních partií ČR. Na horách i 90 km/h.

Modely a podmínky:

Většina modelů se už několik dní shoduje na tom, že největší bouřková aktivita bude probíhat na dvou místech. Konkrétně jde o Bavorsko a pak dále na jih od našeho území v severní Italii a dále pak ve východních partiích Rakouska a západních částí Maďarska. Je otázka zdali se bouřková aktivita z jižních částí dokáže přesunout v aktivní formě do jižních partií naší republiky. Co se týče Bavorska a jihozápadu ČR, zde modely nabízejí hodnoty dostupné energie v rozmezí 350-500 j/kg. Dynamická podpora během dne zesílí. Na jihozápadě střih větru 0-6 km až na 21 m/s. V oblasti Rakouska a v části Moravy pozdě večer a v první polovině noci na čtvrtek velmi silná dynamická podpora. SRH (helicita) až 400 m2/s2 a střih větru kolem 21 m/s. Některé modely vykreslují pro oblast nacházející se v těsné vzdálenosti od jižního okraje Vysočiny a jižní Moravy zesílení nízkohladinového střihu (0-1 km) až na 18 m/s (v extrémní variantě 20 m/s).

Nejistota v severních partiích Rakouska (Morava)

Modely se už značně rozcházejí v otázce zdali v oblasti severního Rakouska a následně i Moravy bude vůbec dostupná energie, která by případnou bouřkovou činnost spustila nebo udržela intenzitu bouřek, které budou postupovat z Rakouska dále na severovýchod. V případě, že by bouřky a silnější přeháňky dokázaly udržet intenzitu i pozdě večer a noci, pak vzhledem k velmi vysoké dynamické podpoře nelze zcela vyloučit výskyt supercel. Týká se to hlavně žlutě vyznačeného území pod jižní Moravou. Přesto je pravděpodobnost bouřek pro jihovýchodní partie ČR mírně navýšená, a to právě z důvodu nejistoty příchodu aktivních bouřek do této oblasti. Uživatelům mohu vzhledem k nejistotě doporučit sledovat radarová data a pokud i po 21:00 by se na radaru vyskytovalo výraznější srážkové pásmo či osamocená vnořená jádra o vyšší odrazivosti (oranžové či červené barvy), pak je to důkaz, že bouřky a silné přeháňky budou čerpat ze zbytkové instability prostředí i během první půlky noci. To pak s sebou přináší zejména riziko výraznějších nárazů větru a v rámci výraznějšího jádra i krupobití do 2 cm.

Jihozápad ČR:

V Bavorsku bude dostupná energie mnohem výraznější, ale většina modelů se shoduje na tom, že bouřková činnost bude rychleji zanikat během přibližování k hranicím ČR. Přesto musí obyvatelé západního a jihozápadního pohraničí počítat s možností bouřek během večera a první půlky noci. Bouřky by zde ale měly během nástupu noci rychle slábnout. Vzhledem k tomu, že se s večerem bude zvyšovat dynamická podpora, nelze v oblasti Bavorska a jihozápadního okraje Čech vyloučit výskyt osamocené buňky, která bude vykazovat rotaci. Výraznější bouřky mohou být i v této oblasti doprovázené krupobitím do 2 cm.

Poznámka: (Bouřky až do čtvrtečního rána)

Bouřková aktivita může na východě České republiky lokálně přetrvávat až do čtvrtečního rána, kdy se budou bouřky rychle přesouvat přes části Slovenska a Maďarska dále k severovýchodu.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty