Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
24.03.2024 17:59:37

Počasí: Modely očekávají ke konci nového týdne 20 °C

Ve střední Evropě nyní úřaduje kolísavé počasí. V sobotu se od severozápadu až západu výrazně ochladilo. V neděli dokonce přešly Česko místy sněhové přeháňky od 400 m n. m. V novém týdnu se začne počasí výrazně oteplovat. Kolem víkendu už by mělo být 20 °C. Některé výstupy modelů hovoří v nížinách i o 23 °C. Den za dnem se bude v novém týdnu oteplovat, jinak tomu bude pouze ve čtvrtek, kdy by se mělo dostavit hodně srážek a krátce se přechodně ochladí.

Než ale výrazné oteplování začne, ještě bude doznívat studené severozápadní proudění se smíšenými nebo sněhovými přeháňkami od 500 m n. m. V noci na pondělí i níž. Ve vyšších polohách proto v pondělí ráno opatrně. I v dalších dnech bude většinou větrno. Nepůjde o vichřici, ale vítr bude čerstvý. A bude měnit směry. Zpočátku bude doznívat severozápadní proudění, pak se stočí úplně naopak na jihovýchodní. Nejstudenější ráno bude úterní. V údolích budou až -4 °C. Jinde nejčastěji kolem -1 °C.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude proměnlivá, převážně velká oblačnost. Přeháňky, zpočátku nad 400, postupně nad 700 m n. m. smíšené či sněhové a na horách četnější. Odpoledne a večer od jihozápadu ustávání srážek, ubývání oblačnosti. Teploty 6 až 11 °C.

V úterý bude polojasno až skoro jasno. Ráno ojediněle mlhy i mrznoucí či nízká oblačnost. Teploty 12 až 16 °C, ale ráno mrazík.

Ve středu bude skoro jasno až polojasno, později oblačno až zataženo, místy přeháňky. Teploty 16 až 20 °C.

Od čtvrtka bude nejprve hodně oblačnosti se srážkami, na víkend se počasí vylepší. Teploty 12 až 17 °C, na víkend 18 až 23 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty