Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
24.03.2024 05:33:21, aktualizováno 05:33:24

Počasí: Neděle bude ve znamení přeháněk a ojediněle i bouřek. Zaprší, na horách i zasněží. V přeháňkách krupky

Situace:

Kolem níže, která k nám postupuje ze Severního moře k nám bude proudit od severozápadu studený a vlhký vzduch. Přes den bude panovat proměnlivá velká oblačnost. Na většině území s přeháňkami. Ojediněle bouřky, zejména na jihovýchodní Moravě nebo k večeru v jihozápadních partiích Čech. Teploty do 10°C, na západě ČR kolem 5°C. Na horách i mráz. Bude vanout mírný vítr s možností nárazů až o síle 60-65 km/h (spíše jihozápadní partie nebo horské oblasti).

Podmínky:

Nebudou nějak významné. Hodnoty energetické podpory max do 170 j/kg v oblasti Moravy, jinde jen slabé do 100 j/kg. Střih větru (0-6 km) do 15 m/s, průměrný bez výraznějšího zesilování. Snad jen na západě Čech k večeru mírné navyšování SRH (helicity) 0-3 km na 140-160 m2/s2. V té době bude ale konvekce už značně utlumená, takže pochybuji, že bude tato dynamická podpora hrát nějakou roli.

Průběh:

Pásmo srážek, které se momentálně (psáno kolem 4:00 ráno) nachází v oblasti Beneluxu se bude posouvat směrem do Čech. Začne nás ovlivňovat kolem poledne. Tou dobou se budou tvořit výraznější přeháňky na pomezí Čech a Moravy, které budou postupovat dál směrem k jihovýchodu. Během odpoledne budou lokálně zesilovat prakticky na území celé Moravy. Nelze jednoznačně určit přesnou lokalitu, jelikož přeháněk bude mnoho. Můžeme ale říct, které oblasti budou podle předpokladů k rozvoji bouřek nebo výrazných přeháněk nejvíce náchylné.

Bude se jednat zejména o oblast jihovýchodní Moravy. Okolí Hodonína a dále i partie Zlínského kraje. Pak klasicky okolí Olomouce a směrem k Jeseníkům a dále do Polska. Současně s těmito moravskými přeháňkami a ojedinělými bouřkami se bude dařit konvekci i v Bavorsku a v jihozápadních Čechách. Bouřky, pokud se objeví, budou s největší pravděpodobností na Šumavě a na pomezí Česka, Německa a Rakouska. Dále se mohou objevit bouřky na severovýchodě Čech a dále směrem do Polska.

Projevy:

Intenzita by neměla být nějak zvlášť extrémní, ale musíme počítat samozřejmě s možností bleskových výbojů. Dále se jedná o nárazy větru, které by v případě nějaké výraznější přeháňky nebo bouřky mohly v maximech atakovat hodnoty 65 až 70 km/h. Dále počítejme zejména s krupkami, a to i ve slabších přeháňkách. V těch silnějších i větší akumulace. Ve vyšších polohách i možnost sněžení.

Podmínky pro pozorovatele (Oblast Beskyd napomáhá zajímavým jevům):

Ze zkušeností vyplývá, že konvekce v chladnějším proudění bývá často velmi fotogenická a je doprovázená různými strukturami jako je shelf cloud apod. Proto doporučuji obezřetnost pozorovatelům zejména z jižní a východní Moravy. Přeháňky by zde v případě, že se předpovědi modelů naplní, mohly krátkodobě být výraznější. To s sebou logicky nese i větší šanci na zajímavé struktury. Je dobré také zmínit, že se už mnohokrát v minulosti stalo, že se v postfrontálním vzduchu vytvořila jedna nebo dvě low topped supercely nebo přeháňky vykazující znaky supercel.

Loni jsem analyzoval například i jeden případ z listopadu u Holešova. Ti, kdo mě pravidelně sledují, znají můj výzkum v rámci kterého jsem se právě těmito jevy z Moravy zabýval. Zdá se, že právě oblasti kolem Beskyd těmto jevům napomáhají členitostí a změnami terénu. Další oblastí je pás od Olomouce a dále na jihovýchod. V této rovinaté oblasti se velmi často vyskytly hodně zajímavé přeháňky či bouřky právě v postfrontálním vzduchu při teplotách kolem 10°C. To jestli k tomu dojde i dnes nevím, ale doporučuji všem pozorovatelům počasí tyto "chladné" situace z tohoto důvodu úplně nepodceňovat.





Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty