Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
20.03.2024 22:10:47, aktualizováno 22:10:49

Počasí: Čtvrteční brázda nízkého tlaku vzduchu přinese do Čech přeháňky a bouřky. Nejvíce jich bude na jihozápadě

Situace:

Počasí během čtvrtka u nás ovlivní brázda nízkého tlaku vzduchu. Nejvyšší teploty budou dosahovat v maximech až k 17 °C. Foukat bude mírný západní až severozápadní vítr rychlostí do 7 m/s, který v bouřkách přechodně zesílí.

Podmínky:

Mezi modely panuje celkem shoda, co se týče hodnot dostupné energie. Tam se bavíme o rozmezí 150-300 j/kg. Některé extrémnější varianty (méně spolehlivých modelů) nabízí až cca 450 j/kg (Bavorsko a část jihozápadního okraje Čech). K večeru zesilující dynamická podpora v pásu táhnoucím se přes Čechy až na jih Bavorska. Zde hodnoty DLS narůstají z původních (denních) asi 7 m/s na 25-28 m/s. Nízkohladinový střih bude stoupat také, a to v maximech na 11 m/s. Podpora ze strany helicity, která určuje schopnost vzestupných proudů vykazovat rotaci a předurčovat tak potenciální podmínky pro rotaci bouřek nebo větších přeháněk, a tedy i vznik možných supercel, se bude pohybovat po většinu dne na nízkých hodnotách. K večeru stoupající na západě a jihozápadě Čech až ke 100-150 m2/s2. V době výraznější dynamické podpory ale většina modelů vykresluje postupné slábnutí konvekce s přicházejícím večerem, přesto je však nutné s tímto parametrem počítat.

Bouřky:

První buňky se začnou vytvářet v oblasti nacházející se na západ od našich hranic. Západně od Ašského výběžku. K tomu by mělo začít docházet už během poledne. Poté se začnou přeháňky a bouřky posouvat dále směrem na jihovýchod. Budou se tvořit zejména v oblasti Plzeňského, Jihočeského a také v části Středočeského kraje i s možností zasažení Prahy. K večeru pásmo postoupí směrem nad Vysočinu a začne ovlivňovat Českomoravskou vrchovinu.

Dynamická podpora a možné mini supercely:

Vzhledem ke stoupající dynamické podpoře (střih větru / helicita) během pozdního odpoledne a večera můžeme očekávat, že výraznější jádra, která se v této době začnou vytvářet, budou ojediněle vykazovat rotaci. Týká se to hlavně oblasti Plzeňského kraje, konkrétně části nacházející se přibližně mezi Domažlicemi a Mariánskými Lázněmi. Tato oblast bude v časech 17-21:00 SEČ náchylnější k rozvoji silnější bouřky / bouřek, případně slabších mini-supercel (low topped supercell). Tyto buňky pak budou postupovat dále směrem na jihovýchod k Vysočině, kam dojdou během večera. Další oblastí náchylnou k výskytu bouřek je pomezí Středočeského a Jihočeského kraje. Zde je šance, že se v rámci postupujících přeháněk objeví blesky, podle stávajících modelů v rámci ČR, asi nejvyšší. Ve všech bouřkách, ať se vyskytnou kdekoliv v oblasti vyznačené alespoň 15% šancí (oranžová), můžeme očekávat už i trochu silnější nárazy větru nebo slabší krupobití (kolem 1 cm).

Nejistá Praha

Některé modely ukazují roztroušené nárazy větru o síle 60-70 km/h. Hlavní město Praha bude nejspíš ležet na těsné hranici toho "hlavního dění". Je nutné ale zmínit fakt, že předchozí výstupy (z předešlých dní) počítaly s bouřkami i v oblasti Prahy. Když budu vycházet ze zkušeností z předchozích let s podobnými situacemi, je jen jediný způsob jak rozhodnout, zda-li si bouřky vyberou spíše plzeňskou trasu nebo Prahu. Ověřit to lze podle bodu vzniku. Pokud budou první jádra během poledne vznikat v oblasti Ašského výběžku, pak se budou nejspíše stáčet a propagovat více směrem pod hlavní město. Pokud začnou přeháňky vznikat v oblasti Mostecka či postupovat z toho směru, pak je pravděpodobnost pro Prahu značně zvýšená. Je to způsob, jakým si to může ověřit každý člověk, který má k dispozici radarovou aplikaci a mobilní telefon nebo počítač s internetem.

Morava:

Zde bouřky očekáváme jen výjimečně. Důvodem je, že jádra sem dorazí až později odpoledne a večer, kdy by podle stávajících výstupů měla činnost bouřek a přeháněk ustávat. Musíme ale počítat s možností bouřek na jihu Vysočiny a na těsném pomezí Moravy a Čech. Proto byla pravděpodobnost posunutá mírně východněji, aby byla zakreslena tato pozdní varianta (týkající se hodin 17-22:00 SEČ).


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty