Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
17.03.2024 19:12:16

Počasí: Ranní minima kolem -2 °C. Mráz může poškodit stromy

Přichází mrazivá rána. Teploty budou klesat až na -5 °C. Nejčastěji bude kolem -2 °C. Neplatí to pro krajní jihozápad republiky, kde bude tepleji. V některých údolích a obecně také na severovýchodě a severu bude ráno velmi chladno. Mráz tam může poškodit stromy, které začínají kvést. Mrazivá rána budou to pondělní, úterní a středeční. Mrazy budou následkem kombinace nočního vyjasnění oblohy, utišení větru a celkově suchého severního proudění.

Odpolední teploty budou v novém týdnu postupně stoupat. Nejchladněji bude hned v pondělí a úterý, pak se oteplí. Srážek bude prozatím minimum (víc jich bude na západě a jihozápadě) a vítr bude převážně slabý severní. Ráno se tak budeme znovu potýkat se zamrzlými skly aut. Pokud bude vaše auto stát přes den na slunci, na noc se může uvnitř vozu srazit vlhkost na sklech, a ráno pak bude sklo namrzlé i zevnitř. Vhodným řešením je dobře vyvětrat auto přibližně v době západu slunce.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude většinou polojasno, v jihozápadní polovině území během dne postupně až zataženo a na jihozápadě místy déšť. Teploty 7 až 11 °C, na severovýchodě jen 6 °C. Ráno kolem -2 °C.

V úterý bude jasno až polojasno, na západě a jihozápadě Čech většinou oblačno, místy déšť. Teploty 6 až 10 °C, na severovýchodě jen 6 °C. Ráno kolem -3 °C.

Ve středu bude bude jasno až polojasno, přechodně až oblačno. Ráno ojediněle mlhy. Teploty 10 až 14 °C. Ráno kolem -2 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty