Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.03.2024 19:30:11

Počasí: V novém týdnu se ochladí a ozvou se ranní mrazy

Už ze soboty na neděli se ve střední Evropě začalo ochlazovat. V novém týdnu pak bude ochlazení cítit hlavně na severovýchodě, tam se ochladí skoro o 10 °C. Zejména tam se pak vrátí i ranní mrazy. Zatímco v sobotu ještě bylo kolem 14 °C, v novém týdnu bude nejčastěji kolem 8 °C a na severovýchodě dokonce jen kolem 5 nebo 6 °C. Ranní mrazy budou postupně na severovýchodě i hlubší kolem -4 °C. To platí i pro vrchoviny jinde v zemi. V nížinách pak bude ráno -2 až 2 °C. Na severovýchodě a i jinde v údolích hrozí poškození kvetoucích dřevin. Pouze na jihozápadě budou rána teplejší.

Zatímco v sobotu se ještě objevovalo hodně přeháněk, v dalších dnech bude srážek málo. Na severovýchodě se mohou objevit i smíšené nebo sněhové přeháňky, a slabý déšť se pak může objevit naopak na krajním jihozápadě republiky. Jinde se srážky neobjeví. V novém týdnu bude obecně na obloze oblačno až polojasno - uvidíme často i sluníčko. Vítr bude po víkendu slábnout, v průběhu týdne se pak projeví suchý a studený severovýchodní vítr.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude skoro jasno až polojasno, během dne od jihozápadu přibývání oblačnosti. Na severovýchodě přeháňky. Teploty 8 až 12 °C.

V pondělí bude polojasno až oblačno, v jihozápadních Čechách až zataženo, místy déšť. Teploty 6 až 10 °C, na severovýchodě jen 3 až 6 °C.

V úterý bude polojasno až oblačno, v jihozápadních Čechách až zataženo, místy déšť. Teploty 6 až 10 °C, na severovýchodě jen 4 až 7 °C.

Ve středu bude jasno až polojasno, přechodně až oblačno. Ráno ojediněle mlhy. Teploty 9 až 13 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty