Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
15.03.2024 22:32:27

Počasí: Studená fronta přinese od severozápadu ochlazení. Znovu se mohou objevit i bouřky

Páteční bouřky přinesly do České republiky a okolí přibližně 2600 blesků. Nad naším územím se jich vyskytlo jen málo, celkem jich bylo 80. Při přepočtu na celou střední Evropu činil počet registrovaných výbojů 54200. Na konci článku se můžete podívat na srovnávací mapu, která ukazuje oblasti, které byly zakreslené do čtvrteční mapy + bíle jsou označená místa, kde se blesky nakonec skutečně objevily. 

Sobotní Situace:

Přes naše území bude přecházet studená fronta. Očekávejme déšť, přeháňky a ojediněle i bouřky. Nejvyšší teploty vystoupí až k 16 stupňům. Vítr bude vát jen mírný do 8 m/s. V bouřkách a na frontě může krátkodobě mírně zesílit.

 
Ochlazení a obecný výhled:

Studená fronta, která se nyní nachází přibližně v oblasti Velké Británie (15.3.2024 21:40 SEČ) se bude přesouvat dále směrem k jihovýchodu. K našim hranicím se začne přibližovat přibližně kolem poledne. Bude se jednat o shluky přeháněk a oblastí slabšího deště. Po přechodu fronty teploty sice spadnou, ale ne tak citelně. V noci očekávejme teploty kolem 6 stupňů. Větší ochlazení přinese až pondělí, kdy se na chvíli prosadí severovýchodní proudění, které může přinést zejména do horských oblastí i teploty pod bodem mrazu. Po chladnějším příštím týdnu by se mělo závěrem týdne znovu krátce oteplit.

Sobotní podmínky:

Modely jako ve většině případů situaci "přepalují". Například UKMO EU nabízí hodnoty lability atakující až 400-500 j/kg v prostoru východních Čech a částí Polska. Pravděpodobnější je střídmá varianta se kterou přichází "klasické" modely ICON D2 nebo GFS. Zde počítáme s hodnotami v maximech 150-300 j/kg. Střih větru i ostatní parametry dynamiky atmosféry neukazují nic významného.

Bouřky:

Co se soboty týče, nepanuje mezi modely příliš velká shoda, a proto se pokusím vybrat tu nejpravděpodobnější variantu. Když budu vycházet z nejspolehlivějších modelů a odhadu načasování postupu fronty, je nejpravděpodobnější varianta, kterou favorizují modely ICON D2 nebo ICON EU. Zde počítáme s bouřkami hlavně v oblasti Polabí, částech Středočeského kraje a východních Čech. Ještě než dorazí samotná fronta na Moravu, budou se zde tvořit lokální přeháňky, ve kterých se můžeme ojediněle setkat s bleskovými výboji také. To se týká zejména jižní a jihovýchodní Moravy.

Pásmo přeháněk a několika bouřek bude postupovat po poledni od severozápadu a k iniciaci by mělo docházet v oblasti Polabí. Mezitím se objeví roztroušená jádra v celém jihovýchodním sektoru ležícím před tímto pásmem. Dále se budou přeháňky později odpoledne a večer přesouvat k pomezí Čech a Moravy. I zde se v rámci přeháněk mohou blesky objevit. Během několika dní modely značně změnily svůj "názor" na tuto situaci, ale i přesto zde lze naleznout obecnou shodu na oblasti Polabí, jež je každoročně místem, které bouřky favorizuje, a to zejména tvarem terénu.

Projevy a podmínky pro pozorovatele počasí:

Projevy by neměly být nějak významné. Výška bouřek by neměla přesahovat 5,5 až 7 km v maximu. Vítr v nárazech max. 55-60 km/h (zejména severozápadní hranice). Co se týče podmínek pro pozorovatele počasí, tak ty by měly být celkem dobré. Severozápadní situace často přinášejí velmi zajímavé fotografické kousky, a to bez ohledu na predikované podmínky.

Jak to dopadlo ve čtvrtek?

 

 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty