chmi.cz (ČHMÚ)
02.03.2024 10:44:00

Obleva zasáhne i Vasův běh, sněhu je pro pořádání největšího lyžařského závodu dostatek. V neděli 3. března 2024 ráno se vydá přibližně 16 000 lyžařských nadšenců na trať 100. ročníku Vasova běhu ve Švédsku

❄Obleva💦 zasáhne i Vasův běh⛷, sněhu je pro pořádání největšího lyžařského závodu dostatek.❄

V neděli 3. března 2024 ráno se vydá přibližně 16 000 lyžařských nadšenců na trať 100. ročníku Vasova běhu ve Švédsku. Tak jako každý rok se tohoto závodu zúčastní i početná skupina českých běžkařů. Jaké je v průběhu letošního jubilejního ročníků čekají sněhové podmínky?

Start závodu je v městečku Sälen v nadmořské výšce přibližně 350 m poblíž hranice s Norskem a v první polovině závodu se závodníci dostanou až do výšek okolo 500 m n. m. V této oblasti jsou tradičně dobré sněhové podmínky zapříčiněné blízkostí vrcholů s nadmořskou výškou i nad 1000 m a převládajícího západního proudění s dostatkem srážek. V této oblasti začalo v průběhu letošní zimy sněžit již 3. listopadu a od té doby převážně roste sněhová pokrývka, která před závody dosahovala 50–70 cm. Cíl závodu je ovšem v nižší nadmořské výšce (cca 160 m n. m.) v městě Mora, které leží přibližně 90 km východně. Zde bývají sněhové podmínky o poznání horší, ale v tomto roce je podle staničního měření zima poměrně bohatá na sníh i v této oblasti a sněhová pokrývka dosahovala i zde před závody 20–30 cm (https://www.smhi.se/vader/observationer/snodjup/).

Přestože se oblast nachází okolo 61° severní šířky, relativní blízkost moře vede k častým změnám počasí. Vyskytují se zde jak vpády velmi studeného vzduchu, tak také výrazné oblevy, které již několikrát v minulosti zkomplikovaly organizátorům přípravu a lyžařům mazání. Je všeobecně známo, že se Vasaloppet často jede na mokrém sněhu při teplotách nad bodem mrazu a čím více se závodníci blíží k cíli, tím je sněhu méně a teplota vzrůstá. Tyto “teplé” ročníky se však vyskytly i už v poměrně dávné minulosti, např. v roce 1959 dosahovala teplota až +12 °C, v roce 1971 +8 °C atd. V posledních letech ovšem teplých period přibývá, a jak je patrné z prezentace švédského meteorologického institutu (SMHI.se), klimatická změna a s tím spojený nárůst teplot vzduchu a změny srážkového režimu jistě v budoucnu ovlivní i pořádání tohoto lyžařského svátku. Můžeme být tedy rádi, že na 100. ročník nadělila příroda během zimní sezóny dostatek sněhu, i když počasí znovu nebude optimální.

Teplejší počasí bohužel dorazilo v posledních dnech i Skandinávie, což můžeme sledovat i při přenosech z biatlonu z norského Holmenkollenu, a tak servismani i závodníci budou mít obtížné podmínky. Očekává se velká oblačnost a přidat se může mrholení, nebo slabý déšť a v kopcovitých částech trati v první polovině závodu mohou být srážky i smíšené či mrznoucí. Teploty se budou na trati závodu nejčastěji pohybovat mezi 0 a +3 °C, ale odpoledne může okolo cílového města Mora vystoupat teplota až k +5 °C. Vítr nebude většinou příliš silný, ale na otevřených úsecích tratí by měl foukat bohužel spíše proti závodníkům. Letos tak nebudou atakovány historicky nejrychlejší časy závodu.

Tak Čendo, ať to frčí😉💪

idylický začátek tratě Vasova běhu (11. km a 79 km do cíle), vzadu horský hřeben u hranice mezi Švédskem a Norskem, 📷archiv TF, rok 2022
Smagan, první mezičas a občerstvovačka, 📷ČJ
typické ubytování v blízkosti startu závodu, 📷ČJ
cílová rovinka v Moře, 📷ČJ 1.3.2024, jeden z "předzávodů" Vasova běhu. Závodí se zde celý týden
typické lesní prostředí v okolí trasy Vasova běhu, 📷ČJ
letošní zima byla ve Skandinávii na sníh opravdu nezvykle bohatá... 📷ČJ
typický "hotel" poblíž startu Vasova běhu, 📷ČJ
krajina v okolí startu Vasova běhu, 📷ČJ
krajina v okolí startu Vasova běhu, 📷ČJ
mezičas a občerstvovačka Risberg, , 📷TF, archiv rok 2022
3 km dlouhá startovní rovinka Vasova běhu, kde je vedle sebe 30 stop❗️, 📷archiv TF, rok 2022


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty