Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
24.02.2024 16:23:23

Počasí: Rekordně teplý únor to dotáhne až do konce. Bude až 15 °C

Výjimečně teplý únor bude pokračovat. Z pátku na sobotu sice přišla chladnější vsuvka v pásu od Šumavy přes Vysočinu k Orlickým horám a Jeseníkům, nicméně nyní se prudce oteplí. To bylo patrné už během soboty. Do střední Evropy se vrátí vysoké teploty a postupně vlivem teplého proudění od jihovýchodu bude až 15 °C, a to právě zejména na jihovýchodě a východě, čili od jižní Moravy až po Ostravsko. Teplo však bude na celém území. Tento únor absolutně zdecimuje všechny teplotní záznamy. Na západě republiky jen pozor na mrazivá rána v nejbližších dnech.

Teplota ve výšce nad zemí, kde se utváří zimní počasí, bude asi o 5 °C výše, než je běžné. Za normálních okolností by to dříve asi přineslo mlhavou inverzi po celý den. Jelikož ale zemský povrch není nijak moc prochlazený, tak mlhy budou vznikat jen ráno. Přes den už se rozpustí vlivem teplého proudění i slunce. Zejména na západě mohou být ranní mlhy mrznoucí. Začátek nového týdne bude většinou beze srážek. Ukáže se i sluníčko.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude zataženo, zpočátku místy mlhy, i mrznoucí. Zejména v Čechách ojediněle přeháňky, nad 1000 m n. m. i sněhové. Ojediněle polojasno až skoro jasno. Teploty 7 až 11 °C, na východě až 14 °C.

V pondělí bude polojasno, během dne až oblačno. Ráno místy mlhy. Teploty 6 až 10 °C, na východě 10 až 15 °C.

V úterý bude oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Teploty 7 až 11 °C, na východě až 16 °C.

Od středy bude oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Teploty od 7 °C na západě po 16 °C na východě.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty