Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
22.02.2024 18:51:41

Počasí: V pásu od Šumavy po Orlické hory bude z pátku na sobotu sněžit

V Česku se opět objeví výrazné frontální rozhraní. Na jeho teplé východní až jihovýchodní straně bude kolem 8 až 9 °C, avšak na jeho studené západní až severozápadní straně bude přechodně jen kolem 0 až 1 °C. V místě frontálního rozhraní budou vypadávat srážky, na západní straně rozhraní sněhové. Sněžení se objeví v pásu od Šumavy přes Vysočinu k Orlickým horám. Nad 400 m n. m. se bude sníh držet. Stane se tak od pátečního večera po sobotní ráno. Sobotní ráno tak bude na některých místech Česka bílé. Už během dne se ale začne zase oteplovat a sníh roztaje.

Ještě než se objeví krátká zimní vsuvka od Šumavy po Orlické hory, bude pršet už v pátek ráno. Po frontálním rozhraní se oteplí. Od neděle tak bude opět teplo. Srážky během pátku a soboty budou na některých místech i trvalejší a vydatnější. Kromě tohoto frontálního rozhraní s přechodným ochlazením ve zmíněném pásu Česka se žádné další zimní počasí neočekává. Modely počítají s pokračováním rekordně teplého února, který přepisuje historické statistiky. V krajích Jihočeském, na Vysočině, části Středočeského kraje, v Pardubickém kraji, Královéhradeckém a části Olomouckého však v sobotu ráno opatrně, zejména na silnicích.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty