Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
14.02.2024 16:43:25, aktualizováno 16:43:27

Počasí: Pondělní přeháňky přinesly úchvatnou podívanou: U Prahy se objevil gigantický shelf cloud

Během pondělního odpoledne se ve středních Čechách objevil velmi zajímavý oblak. Známe ho pod názvem shelf cloud, který máme spíše spojený s letním obdobím. Šlo o nádhernou ukázku toho, co vše dokáže nabídnout i chladnější část roku.

Vše začalo přechodem studené fronty, která ovlivňovala naše území během neděle. V chladnějším sektoru za touto frontou se tvořily četné přeháňky. Ty se začaly vyvíjet už během noci na pondělí. V té chvíli se nacházely ještě nad Německem a zvolna postupovaly od severozápadu nad naše území.

Předpovědní modely na pondělí neukazovaly nic zásadního. Energetická podpora, kterou známe jako CAPE (j/kg) se pohybovala v řádu desítek. Ani takzvaný střih větru (změna směru a rychlosti větru s výškou) nenaznačoval, že by pondělní přeháňky měly být nějak významné. Ve vyšších polohách se i očekávaly i srážky smíšené nebo sněhové.



Shelf cloud byl skutečně impozantní

Co to vlastně je ten shelf cloud?

Oblak shelf cloud, někdy uváděný v české literatuře jako húlava, je typ oblaku, který se ve většině případů vyskytuje na silnějších přeháňkách a bouřkách během léta.

Nachází se na ostrém rozhraní mezi studeným a teplým vzduchem. Toto rozhraní nalezneme na čele postupující vertikálně vyvinutější přeháňky nebo bouřky. Při vhodných podmínkách se zde utváří protáhlý válcovitý útvar, který je často cílem nadšenců a amatérských fotografů. Může mít různé zajímavé tvary a někdy dokonce pokrývá celý obzor. Občas se objeví v méně zřetelné verzi. Vždy je však doprovázen krátkodobým zvýšením nárazů větru. V případě letních měsíců může výrazný shelf cloud předznamenávat i nárazy větru přesahující 90 km/h či silnější. Shelf cloud rozhodně není vázán jen na letní měsíce.

Pondělní shelf cloud na Říčansku byl skutečně ohromující.

Shelf cloudy v zimě?

Ve vhodných podmínkách se může objevit i během zimy. Dochází k tomu ve spojení s výraznými frontálními systémy, větrnou smrští, ale také lokálně na přeháňkách, které se na radaru jeví jako protáhlé linie. Často je nalézáme právě i v sektoru za studenou frontou, kde bývá vzduch vlhčí a dynamičtější. O vzhledu shelf cloudu také rozhoduje jak vysoko se nachází kondenzační hladina, tedy od jaké výšky se objevují základny pozorované oblačnosti. Obecně platí, že čím je základna nižší, tím stoupá pravděpodobnost, že shelf cloud bude mohutnější.



Celkový pohled na shelf cloud (Panorama)

Pozorování 

Já jsem situaci sledoval už od rána. Kolem 15:00 se vytvořila menší přeháňka severozápadně od Prahy a velmi rychle se sunula k jihovýchodu. Ve chvíli, kdy se buňka přiblížila k Praze, došlo k jejímu krátkodobému zesílení a přeháňka se začala protahovat do menší linie.

V té chvíli jsem už byl na svém stanovišti v Říčanech u Prahy a sledoval jak se mohutný shelf cloud formuje. Díky slunci, které se pomalu stáčelo k západu, vznikala kombinace temnější základny a oranžově zbarvené země, která shelf cloud ještě více zvýraznila. Já osobně sleduji tyto projevy počasí přibližně od roku 2007 a tento shelf cloud rozhodně patří mezi jedny z nejvýraznějších, které jsem kdy v zimě zaznamenal. Spojen byl hlavně s prudším deštěm a trochu silnějším větrem.

Okraj shelf cloudu vypadal skutečně hrozivě

Krásy nevinných přeháněk

Nešlo o nic nebezpečného, ale lze to brát jako jakýsi příslib pro nadcházející bouřkovou sezónu. Současně se opět potvrdil fakt, že stojí za to sledovat i bleskově neaktivní přeháňky, které mají co nabídnout, a to i v chladné části roku. Ti kdo mě sledují dlouhodobě vědí, že se zabývám právě tzv. nízkou konvekcí. Tento případ je jen dalším z mnoha, co mě dokázal, že stojí za to tuto často přehlíženou část pomyslného meteorologického spektra sledovat, a to nejen z důvodu fotografického, ale i vědeckého. Na těchto menších případech vidíme odrazy chování větších a mnohem nebezpečnějších projevů bouřkové / konvektivní činnosti.  

 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty