chmi.cz (ČHMÚ)
14.02.2024 11:07:30

Přijde ještě tuto zimu vůbec zima Na otázku výše v tuto chvíli není ještě jasná odpověď, pro milovníky mrazivých teplot se ale ještě možná objevila jiskřička naděje

Přijde ještě tuto zimu vůbec zima❓

Na otázku výše v tuto chvíli není ještě jasná odpověď, pro milovníky mrazivých teplot se ale ještě možná objevila jiskřička naděje. Více 👇.

👉Naděje na návrat zimy souvisí s jevem, který nazýváme náhlé stratosférické oteplení. Právě v těchto dnech se nacházíme na počátku tohoto jevu, který probíhá ale tisíce kilometrů od nás a desítky km nad zemským povrchem ve stratosféře kolem severního pólu. Právě v těchto dnech se začíná převažující západní proudění v těchto oblastech zeslabovat a dokonce se na několik dní i obrátí na východní. Souběžně s tím se nakrátko stratosféra lokálně, ale výrazně a rychle oteplí (proto mluvíme o náhlém stratosférickém oteplení).

👀Tento jev v různých intenzitách během zimy občas probíhá a my už víme, že několik týdnů po něm se zvyšuje pravděpodobnost, že se do Evropy dostane vlivem zablokování vlhčího a teplejšího proudění z Atlantiku mrazivý arktický vzduch ze severu. Nestane se tak ale vždy. Koneckonců s tímto jevem už jsme se setkali tuto zimu jednou a to v lednu, kdy po slabším stratosférickém oteplení na přelomu roku následovalo kratší období arktických mrazů.

❓Jaký efekt bude mít toto, tentokrát výraznější stratosférické oteplení, není teď ještě možné říct. Jisté v tuto chvíli je jen to, že následující týden až deset dní nás čeká zatím i nadále nadprůměrně teplé počasí.

🙏Šance na (patrně poslední) zimní záchvěv ke konci února a na přelomu února a března se ale tímto jevem výrazně zvýšila. Situaci budeme sledovat a průběžně upřesňovat.

Snímky:

👉Graf modelového průběhu rychlosti větru a teploty do konce února (na +60. rovnoběžce ve výšce kolem 30 km nad zemí). Zdroj: stratobserve.com.

👉Geopotenciální hladina a teplota ve výšce kolem 30 km v severních polárních oblastech tento čtvrtek (model ECMWF). Oblast nejvýraznějšího oteplení bude v oblasti Sibiře (odstíny modré barvy).


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty