chmi.cz (ČHMÚ)
09.02.2024 09:00:00

ČHMÚ ve spolupráci se Zdravotním ústavem měří znečištění ovzduší na Jesenicku, hned na pěti lokalitách v Moravskoslezském kraji v oblasti Jesenicka probíhají v letošním roce měření dotovaná z rozpočtu

🌫🌬 ČHMÚ ve spolupráci se Zdravotním ústavem měří znečištění ovzduší na Jesenicku

🔎🌫🩺 Hned na pěti lokalitách v Moravskoslezském kraji v oblasti Jesenicka probíhají v letošním roce měření dotovaná z rozpočtu Moravskoslezského kraje. ČHMÚ ve spolupráci se Zdravotním ústavem se sídlem v Ostravě a Moravskoslezským krajem navrhl koncepci monitoringu v regionu, který dosud nebyl takto souběžně a intenzivně proměřen. Měření začala v lednu 2024 a poběží celý rok. Vybranými lokalitami jsou: Heřmanovice OÚ, Malá Morávka, Světlá Hora - centrum, Vrbno pod Pradědem a Zátor.

💨 ČHMÚ měří na lokalitách v Heřmanovicích a ve Světlé Hoře. Zde jsou pomocí automatických vzorkovačů každý třetí den odebírány vzorky atmosférického aerosolu velikostní frakce PM2,5. Z odebraných vzorků budou laboratorně stanoveny koncentrace organického a elementárního uhlíku, kationtů a aniontů, bezvodých cukrů, polycyklických aromatických uhlovodíků a chemických prvků, včetně těžkých kovů. V obou lokalitách rovněž probíhá měření směru a rychlosti větru. Na základě naměřených výsledků vyhodnotíme, které zdroje a jakou měrou se v této části Jesenicka podílejí na znečištění ovzduší. Pro hodnocení bude využit receptorový matematický model PMF a posouzení závislosti měřených znečišťujících látek na meteorologických podmínkách.

💻📑 Výsledky zpracování ze všech stanic, včetně měření Zdravotním ústavem se sídlem v Ostravě, bude komplexně shrnuto do jedné zprávy a uveřejněno na webových stránkách ČHMÚ.

🔎 Bližší informace jsou dohledatelné zde: www.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/OS/OCO/prehledy/hermanovice_svetla_hora/prhl_kraj16.html


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty