Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
07.02.2024 05:54:59, aktualizováno 05:55:10

Počasí: Výrazné teplotní rozhraní, silný vítr a zajímavá radarová "nudlička"

Výrazné teplotní rozhraní

Dnešní den bude ve znamení výrazného teplotního rozhraní. To se projeví tak, že bude už během rána přibývat oblačnost a na většině území můžeme očekávat déšť či přeháňky. Stále nás bude trápit i nárazovitý vítr, který může v nárazech mít až 70 km/h. To se týká zejména západní a jihozápadní části Čech. Na horách mohou nárazy dosahovat až 90 km/h. Během dne bude vítr slábnout.

Nejvyšší teploty až 11 °C. Na Moravě až 16 °C. Později odpoledne budou rozdíly teplot na našem území nejvíce patrné. Ve chvíli, kdy rozhraní začne ovlivňovat severní partie Čech, budou rozdíly mezi severem a jihovýchodní Moravou až 10 stupňů. V horských oblastech na severu a severozápadě očekáváme později odpoledne a v noci na čtvrtek i mráz.

Copak se to děje na radaru?

Zajímavě formované teplotní rozhraní, které měří cca 2 tisíce km ukazuje na velmi výrazný kontrast teplot, které se nacházejí před ním a teplotami v zadním sektoru. Protáhlá čára, připomínající "nudličku" se táhne přes celé Německo až daleko do Polska. Její část můžete vidět na snímku níže. Byl pořízen radarovou stanicí v Hannoveru. Snímek ukazuje na zimu velmi výrazně lineární radarový odraz. Žádné blesky nebyly ve spojení s tímto rozhraním zatím detekovány. Případná energetická podpora (CAPE) podle modelů má být prakticky nulová, proto se jejich výskyt neočekává.

Zdroj radaru: Mnou zpracovaný radarový snímek ze sítě DWD (Stanice Hannover). Použito se svolením DWD (Der Deutsche Wetterdienst) 

Možná bude i co fotit 

Z mých zkušeností s podobnými situacemi jsem se naučil, že podobně formované radarové odrazy bývají často doprovázeny na zimu velmi zajímavými oblaky. Konkrétně se jedná o oblak typu shelf cloud. Jedná se podlouhlý, válcovitý oblačný útvar, který vzniká právě na výrazném teplotním rozhraní. Známe ho spíše z léta, kdy se ty nejzajímavější kousky objevují ve spojení se silnými studenými frontami po vlnách veder. Pokud ale na radaru spatříme podobně formované „nudličky“, pak šance, že se s tímto „spíše letním“ oblakem můžeme setkat i v zimě. Modely jsou co se týče vývoje přeháněk na území ČR celkem jednotné. Shodují se na přechodu slábnoucí linie původně konzistentních přeháněk. I přes toto evidentní slábnutí modely naznačují přechod zbytku této „nudličky“. Konkrétně cca mezi 12-14 hodinou v oblasti Čech. Zejména pak krajů Středočeského, Pardubického, Plzeňského a části jižních Čech.

Jak může taková "nudlička" na radaru přibližně vypadat jsem vám zakreslil do obrázku níže. 

Bude foukat

Během přechodu můžeme očekávat krátkodobé zvýšení nárazovitého větru, který by se pak měl rychle uklidnit. Takže všichni nadšenci do pozorování meteo-zajímavostí, sledujte radar! Pokud by k vám tato „nudlička“ dneska dorazila, tak to může být celkem zajímavá podívaná. Níže přidávám svoji fotografii, kterou jsem pořídil na podobném radarovém odrazu, která demonstruje, co můžete očekávat. Všem případným fotografům přeji úspěšný lov.

 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty