chmi.cz (ČHMÚ)
06.02.2024 17:54:00

Zítřejší situace s poměrně ostrým teplotním rozhraním nám krásně ukáže, jak rozdílné může být počasí i v rámci našeho relativně malého území. Hlavní rozdíly budou zítra odpoledne a večer zejména v hranici sněžení

👀Zítřejší situace s poměrně ostrým teplotním rozhraním nám krásně ukáže, jak rozdílné může být počasí i v rámci našeho relativně malého území.

❄️Hlavní rozdíly budou zítra odpoledne a večer zejména v hranici sněžení. Zatímco v nejsevernějších oblastech Čech bude k večeru a večer sněžit patrně ve všech polohách, na Šumavě zřejmě jen přechodně v nejvyšších vrcholových partiích kolem 1100 - 1200 m n.m.

👉Teplotní rozhraní bude ale (viz snímek níže) poměrně ostré a jeho poloha se stále ještě s ohledem na jistou neurčitost může měnit. I změna v řádu několika desítek km v severo-jižním směru může ale znamenat rozdíl v nadmořské výšce sněžení i o pár stovek metrů.

❓Situace, jako je ta zítřejší, názorně ukazují nejistotu, která vždy u předpovědi počasí je. Ať už se jedná o přesnou lokalizaci výskytu přeháněk, bouřek či nebezpečných jevů v rámci území výstrahy anebo třeba výšky sněžení. Právě vědomí si těchto omezení je důležité v případě hodnocení předpovědi počasí např. na základě jednoduché bodové předpovědi v aplikacích.

👉I s ohledem na to není často od věci sledovat i krajské - regionální předpovědi, které dokážou lépe zachytit průběh předpovědi v rámci daného období - https://www.chmi.cz/predpovedi/predpovedi-pocasi/ceska-republika/kraje/karlovarsky

Snímek níže: Předpokládaná - přibližná - hranice sněžení dle modelu Aladin zítra večer. Barevná škála znázorňuje teplotu v cca 1400 m n.m.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty