chmi.cz (ČHMÚ)
06.02.2024 14:59:00

ČHMÚ přináší čerstvou předpověď počasí pro organizátory, servismany, závodníky i diváky

🎿 Nebývale teplý a větrný průběh letošní zimy narušil v Evropě program hned několika závodů v lyžařských disciplínách. Bude počasí k organizátorům MS v biatlonu shovívavější? Proběhnou všechny soutěže podle plánu nebo mohou být některé závodní dny v ohrožení? Jakou zvolí servismani mázu a jak by se měli obléci závodníci i fanoušci na tribunách?

🌦 ČHMÚ přináší čerstvou předpověď počasí pro organizátory, servismany, závodníky i diváky.

🎿 Biatlonové mistrovství světa v Novém Městě na Moravě bude provázet proměnlivý charakter počasí. První závod bude ještě větrný, pak se povětrnostní podmínky uklidní. Očekáváme, že první prodloužený závodní víkend bude ryze jarní, návrat k zimnímu charakteru počasí předpokládáme v průběhu příštího týdne, zejména pak v jeho druhé polovině.

👉 Středa 7. 2. – mix štafeta, větrno a pravděpodobně i deštivo

Středa bude ještě ve znamení větrného počasí s velkou oblačností a deštěm nebo přeháňkami, které začnou zkrápět Vysočina arénu k večeru, a to právě v období kolem startu závodu (17 – 19 hod.), kdy bude přecházet výrazná studená fronta. Srážky, které budou postupovat na Vysočinu od severu, budou později večer, již po ukončení závodu, přecházet do deště se sněhem nebo do sněžení. V období od čtvrteční noci do čtvrtečního dopoledne by mohlo připadnout 1 až 5 cm nového, převážně mokrého sněhu, který by tak mohl ovlivnit podmínky na tratích, které jsou v současnosti pokryty výhradně sněhem technickým. Teploty se budou pohybovat mezi 4 až 7 °C, večer se začne rychle ochlazovat. Čerstvý vítr v nárazech kolem 55 km/h, na frontě může krátkodobě zesílit, nicméně právě v období závodu (17 – 19 hod.) by se měl měnit z jihozápadního na severozápadní a současně by měl rychle slábnout.

👉 Pátek 9. 2. – sprint žen, teplo a doznívající déšť

Páteční den bude zatažený s občasným deštěm nebo přeháňkami. V odpoledních hodinách se bude obloha protrhávat a srážky postupně zeslábnou a jejich výskyt v podvečerních hodinách bude již jen ojedinělý. Od ranních hodin budou teploty vysoko nad bodem mrazu, v minimech mezi 7 až 3 °C, v maximech mezi 7 až 11 °C. Vítr povane od jihu, očekávaná rychlost bude mezi 2 až 6 m/s.

👉 Víkend 10. a 11. 2. – sprint mužů, stíhací závody

Oba víkendové dny budou ve znamení jarního počasí s vysokými odpoledními teplotami. Po většinu období bude zataženo a po velkou část dne, pravděpodobně spíše v dopoledních hodinách i mlhavo. Jen přechodně a krátkodobě se může nízká oblačnost protrhat a může zasvítit slunce. Sobotní odpoledne bude již bez srážek, v neděli v odpoledních hodinách může občasně pršet. Teploty budou po celé období pro toto období nebývale vysoké, ráno nejčastěji mezi 8 až 4 °C, přes den v maximech mezi 8 až 12 °C. Vítr povane od jihovýchodu s rychlostí mezi 3 až 6 m/s.

👉 Týden 12. – 18. 2. – návrat k zimnímu počasí a teplotám

Za pondělní studenou frontou se vzduch na našem území konečně postupně na delší období prochladí a počasí tak po delším období bude opět připomínat zimu. V průběhu závodních dnů (tzn. od úterý 13. 2.) se budou střídat dny se zataženou, ale i oblačnou až polojasno oblohou s občasnými sněhovými nebo přechodně i smíšenými přeháňkami, které by měly být většinou slabé. V nočních hodinách bude zpočátku kolem 0 °C, během týdne postupně -1 až -5 °C a tratě budou přimrzat a zrychlovat. Přes den pak bude zpočátku kolem 4 °C, od středy mezi 0 až +4 °C. Vítr bude zpočátku západní, postupně po zbytek období severozápadní s rychlostí mezi 2 až 6 m/s.

👉 Program MS v NMNM 2024:

• St 7. 2. 2024: 17:20 Smíšená štafeta

• Pá 9. 2. 2024: 17:20 Sprint žen

• So 10. 2. 2024: 17:05 Sprint mužů

• Ne 11. 2. 2024: 14:30 Stíhací závod žen;

17:05 Stíhací závod mužů

• Út 13. 2. 2024: 17:10 Vytrvalostní závod žen

• St 14. 2. 2024: 17:20 Vytrvalostní závod mužů

• Čt 15. 2. 2024: 18:00 Smíšená štafeta dvojic

• So 17. 2. 2024: 13:45 Štafeta žen; 16:30 Štafeta mužů

• Ne 18. 2. 2024: 14:15 Závod s hromadným startem žen;

16:30 Závod s hromadným startem mužů


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty