Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
03.02.2024 18:46:36

Výstraha u počasí: V noci na pondělí a v pondělí vichřice

Větrné počasí bude vrcholit v noci z neděle na pondělí a v pondělí přes den. Čerstvý vítr zesílí na silný vítr a půjde přechodně o další vichřici, která bude lámat větve, stromy a způsobí drobné komplikace v dopravě a energetice. Díky tomuto dynamickému proudění od vyhřátého oceánu je a bude takové teplo, často přes 10 °C.

Klimatologové se nyní podivují, co se děje s povrchovou teplotou oceánů. Ta je skokově vyšší než v předchozích letech. Vždy stoupala tak nějak pozvolna v reakci na celkové oteplování atmosféry planety. Jenže loni na konci roku najednou stoupla skokově a tento trend drží i v roce novém. Důsledky na planetární klima budou citelné. Zejména bude prostě vysoká teplota vzduchu. Také budou hrozit prudší extrémy jako sucho nebo naopak bouře a povodně.

Takže i proto zažíváme rekordně teplou zimu. Ta sice začala dvěma sněhovými kalamitami na konci listopadu a pak před Vánoci, ale potom už bylo většinou velmi teplo. Vítr často fouká od oceánu a ten je rekordně teplý na zimní měsíce. Srážky budou v dalším období místní, na obloze bude proměnlivá rychle letící oblačnost vlivem větru i ve výšce. Teploty budou mezi 7 až 13 °C. 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty