chmi.cz (ČHMÚ)
03.02.2024 14:47:00

Letošní Jizerská 50 byla zrušena. V posledních dnech byli naši specialisté na počasí na horách součástí týmu, který dnes nakonec, po zvážení všech aktuálně dostupných podkladů, rozhodl o zrušení všech závodů

❗Letošní Jizerská 50 byla zrušena❗

V posledních dnech byli naši specialisté na počasí na horách součástí týmu, který dnes nakonec, po zvážení všech aktuálně dostupných podkladů, rozhodl o zrušení všech závodů 57. ročníku Jizerské 50. Doporučení z ČHMÚ bylo tentokrát bohužel dost jednoznačné, protože velmi teplé počasí bude převládat i po většinu dalšího týdne.

ČHMÚ je již 8 let oficiálním partnerem této největší běžkařské akce ve střední Evropě. Na základě studie ČHMÚ byl vybojován přesun termínu pořádání této akce z často problematické první poloviny ledna až na únor, kdy je v Jizerských horách dlouhodobě větší pravděpodobnost dostatečné sněhové pokrývky. V posledních letech se toto přesunutí určitě vyplatilo, často nakonec přálo i potřebné štěstí, a tak se v únorovém termínu zatím vždy závodilo. Letos se ve 4 závodních dnech od čtvrtku až do příští neděle mělo sejít v Bedřichově téměř 10000 závodníků ze všech kontinentů a očekávala se tak rekordní účast.

Pořadatelé s těžkým rozhodnutím vyčkávali až do nejzazšího možného termínu. Nakonec přišlo až dnes po pečlivém proměření výšky sněhu v okolí celé trati Jizerské 50, tedy 8 dní před hlavním závodem. Dlouhodobé předpovědi byly značně pesimistické už více jak týden, ale přesto se čekalo třeba na možnost opakování “zázraku” z roku 2020, kdy ještě v pondělí před závodem bylo v Jizerkách zeleno a ve středu již všude leželo minimálně 30 cm sněhu. Letos se však zázraky konat nebudou, viz. pravděpodobnostní předpovědi z hlavního evropského modelu ECMWF dole pod příspěvkem.

Další aktuální informace o zrušení Jizerské 50 jsou na webu pořadatele zde: https://jiz50.cz/clanky/2314-57-cez-jizerska-50-je-zrusena-nedostatek-snehu-a-teple-pocasi-organizatorum-nedovoli-akci-usporadat

Dnešní (3. 2. 2024) dopolední stav sněhové pokrývky a tratě Jizerské 50 v okolí Nové louky před začátkem další výrazné oblevy.
Ensemblová předpověď modelu ECMWF pro hladinu 850 hPa, což je zhruba necelých 1500 m n. m. Jak je vidět, tak žádné dlouhodobé ochlazení pod bod mrazu se ani v této výšce zatím nedá očekávat.
Dnešní (3. 2. 2024) dopolední stav tratě na Smědavě, před začátkem nejprudšího stoupání celého závodu. Výrazná obleva navíc teprve začíná a v neděli odpoledne, v noci na pondělí a v pondělí ještě zesílí.
Dnešní (3. 2. 2024) ranní záběr z obhlídky tratí a měření sněhu v okolí tratí Jizerské 50, které proběhlo ve spolupráci organizátorů Jiz 50, ČHMÚ, ČT a zástupce PVZP.
Archivní obrázek z dojezdu Jizerské 50 na stadion v Bedřichově.

Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty