chmi.cz (ČHMÚ)
31.01.2024 16:43:00

K západním břehům Norska se blíží výrazná tlaková níže Ingunn, která aktuálně prochází procesem tzv. rapidní cyklogeneze (rapidní vývoj a prohlubování níže)

👀K západním břehům Norska se blíží výrazná tlaková níže Ingunn, která aktuálně prochází procesem tzv. rapidní cyklogeneze (rapidní vývoj a prohlubování níže). O rapidní (nebo také explozivní) cyklogenezi mluvíme v případě, kdy se tlak ve středu níže sníží minimálně o 24 hPa za 24 hodin.

👉V případě aktuální tlakové níže Ingunn se tlak od ranních hodin snížil už o více než 20 hPa, což už je opravdu výrazný a rychlý pokles. Nejnižšího tlaku (kolem 940 hPa) by níže měla dosáhnout podle modelů dnes pozdě večer a v první polovině noci, kdy se bude nacházet už velmi blízko západnímu pobřeží Norska.

💨Tak výrazná tlaková níže s sebou nese i extrémní projevy počasí. Díky výraznému tlakovému gradientu samozřejmě hlavně výrazné nárazy větru a to zejména na jihozápadní straně níže. Na Faerských ostrovech a západním pobřeží Norska již nyní měříme nárazy větru kolem 150 km/h.

❗️Na pobřeží Norska bude vítr ještě večer a v noci na zítřek zesilovat – zejména v oblasti kolem Trondheimu by na pobřeží mohla rychlost větru v nárazech během noci dosahovat až ke 200 km/h. Právě zde by mohlo být území zasaženo nejvýraznějšími nárazy větru tzv. sting jetu (viz. níže).

👀Na družicových snímcích můžeme rapidní cyklogenezi během dne názorně sledovat společně s jejími typickými – až učebnicovými znaky, jako je např. sting jet – omezená oblast nejvyšších nárazů větru na zadní straně níže (více na družicovém snímku níže). Dobře viditelná je také oblast průniku suchého vzduchu na zadní straně a mohutná studená fronta, která slábnoucí přejde zítra během dne přes naše území.

👉Jinak ale tato tlaková níže počasí u nás nijak zásadně neovlivní.

Vývoj tlakové níže můžete sledovat na družicových snímcích (nejlépe v kanálu airmass) zde: https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/sat/data_jsmsgview.html

Více informací o rapidní cyglogenezi skvěle zpracovali kolegové ze SHMÚ zde: https://www.shmu.sk/sk/index.php?page=2049&id=771#!

Snímky: Struktura tlakové níže Ingunn na snímcích družice MSG (kanál Airmass a VIS IR)


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty