Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
31.01.2024 17:21:19

Počasí: Velmi teplý únor? Do konce týdne bude až 12 °C

Výhled počasí naznačuje výrazně teplotně nadprůměrné období. V dalších dnech se bude postupně oteplovat. Na konci týdne už bude v nížinách i nad 10 °C. Zima se ze střední Evropy na delší dobu vytratí. Ani nyní nebyla nijak poznat mimo hory. Jak už tomu v zimě bývá, nečekaně teplé počasí přinese čerstvý vítr od oceánu. Přechodně z něj zase budou i menší epizody vichřic. Oceán je nadprůměrně vyhřátý, takže kdykoliv od něj přijde dynamické proudění, o teplo je postaráno.

Zpočátku se ještě budou vyskytovat i mlhy, někde mrznoucí. Srážek bude typicky ve vlhkém proudění od oceánu hodně. Budou výhradně dešťové. Zpočátku ojediněle mrznoucí. Jen na severních horách v nejvyšších polohách může padat déšť se sněhem. Zásoba vody ve sněhu je v Česku na vrcholnou část zimy velmi nízká, mimo hory nulová. Počasí naštěstí stav kompenzuje už od konce listopadu vydatnými srážkami. Suché jaro tak nyní nehrozí. Záležet však bude na dalším počasí.


Předpověď počasí na další dny

Ve čtvrtek bude zataženo, zpočátku místy mlhy, i mrznoucí. Od severozápadu déšť nebo přeháňky. Teploty 4 až 8 °C.

V pátek bude oblačno až zataženo, odpoledne od západu místy déšť. Teploty 3 až 7 °C.

V sobotu bude zataženo až oblačno, ojediněle déšť nebo přeháňky. Teploty 6 až 10 °C.

Od neděle bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Jen na severních horách srážky smíšené. Přechodně i vydatnější srážky. Teploty 7 až 13 °C. 

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty