Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
24.01.2024 16:43:47

Počasí s nadnulovými teplotami. Jen rána postupně mrazivá

Do střední Evropy prudce vpadlo teplejší oceánské proudění. Velmi dynamické a větrné bylo ve středu, proto byly teploty nejvyšší, a to i nad 10 °C. V dalších dnech se ochladí, ale ochlazení nebude natolik velké, aby vrátilo do Česka zimu. Odpoledne bude kolem 6 °C. Ráno se postupně vrátí mrazíky, a to zejména do údolí a do východní poloviny republiky. Přeháňky se v dalších dnech objeví také. Od středních poloh střídavě sněhové. Teplo k nám přináší oceán, od kterého fouká silný vítr. Tak tomu bude i v dalším období. Větrno bude po většinu dnů. Občas půjde vyloženě o menší vichřici.

Výhled počasí slibuje vrchol ochlazení kolem pondělí. O zimu však nepůjde. A potom je na modelech spíše zase oteplení na jarní teploty. Že by zimě došel dech? Určitě se na to nedá spoléhat. Studené vpády ještě přijdou. Celkově je ale zima velmi teplá. V prosinci byla i extrémně "srážková", v lednu už jsou srážky typické hlavně pro hory a vrchoviny, v nížinách jich ubylo. Už dvakrát byly v některých regionech mrznoucí a vznikala nebezpečná ledovka. I v dalších dnech se může ráno ojediněle objevit náledí.


Předpověď počasí na další dny

Ve čtvrtek bude oblačno, zejména na horách, přes den na severu a severovýchodě místy přeháňky, nad 600 m n. m. smíšené nebo sněhové. Teploty 5 až 9 °C. Velmi větrno.

V pátek bude zataženo až oblačno, ojediněle přeháňky, od severozápadu déšť, postupně nad 500 m n. m. sněžení. Teploty 5 až 9 °C, na severovýchodě jen kolem 3 °C. Větrno.

V sobotu bude oblačno až polojasno, na horách a na severovýchodě ojediněle přeháňky, většinou sněhové. Teploty 3 až 7 °C. Větrno.

Od neděle bude polojasno až oblačno, na severu a severovýchodě až zataženo. Ojediněle mlhy, zprvu i mrznoucí. Teploty 3 až 7 °C, v Čechách postupně až 10 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty