chmi.cz (ČHMÚ)
22.01.2024 20:51:00

Na většině území Moravy se vyskytuje souvislá ledovka. Od západu se blíží další pásmo intenzivnějších a trvalejších srážek. Teploty povrchů jsou i nadále na většině území pod nulou. Situace se bude i nadále zhoršovat

❗️Na většině území Moravy se vyskytuje souvislá ledovka. Od západu se blíží další pásmo intenzivnějších a trvalejších srážek. Teploty povrchů jsou i nadále na většině území pod nulou.

❗️Situace se bude i nadále zhoršovat. Pokud nemusíte, vůbec v zasažených oblastech nevyjíždějte a pokud možno ani nevycházejte z domu. Ledovka se lokálně tvoří a bude tvořit také ve Slezsku, zejména v severních částech.

👀Tvorba ledovky je velmi závislá i na typu povrchu (tráva, silnice, chodník). Silničáři bohužel s trvalejšími mrznoucími srážkami mnoho nezmůžou a dá se očekávat lokálně i kalamitní stav a to nejen na silnicích, ale možná i na elektrické síti.

👉Za poslední 3 hodiny spadlo nejvíce mrznoucích srážek na jihu Moravy a Vysočiny a to i kolem 3 mm (viz. mapka níže). Další pásmo srážek ale přinese v následujících hodinách do některých oblastí Moravy i větší úhrny.

👉Na bočních průmětech radarových dat níže je vidět žlutý vodorovný pás zvýšené odrazivosti - tzv. bright band, který svědčí o tom, že dochází k tání srážek ve vyšších vrstvách atmosféry (ty pak vypadávají jako mrznoucí srážky).

👉Teploty by se měly během noci postupně zvyšovat a riziko ledovky se tak bude postupně snižovat. Srážky budou později také částečně ustávat, případně přecházet i do sněžení. Lokálně se ale ledovka patrně udrží až do rána.

Obrázky: Aktuální radarová data, srážkové úhrny za poslední 3 hodiny a ledovka pokrývající zem v Olomouci (Autor: Ondřej Boháč)


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty